Март влиза в историята! Прогноза на проф. Рачев

Може да се окаже рекорден студ за новия век

Март влиза в историята! Прогноза на проф. Рачев | StandartNews.com

Много ни е сърдита Баба Марта, наистина много. До средата на месеца ни очакват снегове и студ. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

За планинските проходи и планините няма какво да говорим, те са си в същинска зима. На доста места, особено в Рило-Родопската област, снежната покривка достига до два метра. Прогнозата за низинната и равнината част на България, където на практика е съсредоточено до 90% от населението, е за студено и мрачно време почти до края на тази седмица, заяви проф. Рачев.

Очертава се един период 10-14 март, в който минималните температури ще бъдат много ниски, такива ще бъдат и максималните. Очаква ни един доста продължителен период с много студено време, с наличието на няколко ледени дни, т.е. дни, в които максималните температури няма да надминат 0 градуса, съобщи климатологът.

Това не е много типично за месец март. Февруари си отиде с 2-3 градуса над нормата, а до този момент март е с 3-5 градуса под нормата. С идващите няколко дни на продължително студено време ще паднем още по-ниско. Има много голяма вероятност въпреки тенденцията за затопляне от 15 март, да останем с по-ниски температури от климатичната норма, отбеляза проф. Георги Рачев.

Много е студено и такива зими не са често срещано явление. Мога да кажа, че такъв март месец не сме имали от 2005 г. След това се връщаме в миналия век, 1996-1997 г. В последните 20 г. имаме само един такъв студен март месец. Нищо чудно, ако така вървят нещата, март 2022 г. да се окаже най-студеният март през новия век, посочи проф. Рачев.

През следващите дни не се очертават сериозни снеговалежи. До четвъртък-петък ще има снеговалежи, но те вече няма да са с този интензитет. От 15 март се очаква бавно затопляне и влизане в едни относително нормални температури за средата на месец март. Неприятно е, че продължава периодът с ниски сутрешни температури, отрицателни при това, което показва, че ще има спиране на активната вегетация, което е лошо за плодовата реколта на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай