Мария помогнала и на дете, болно от астма

Мария помогнала и на дете, болно от астма | StandartNews.com

Тя не е герой, а повече от герой, заяви министър Тодор Танев

Чувствам се като шампион, който се бори за медалите си, обясни 15-годишното момиче

"Тя е дете, което знае как да отстоява идеите си. Обича да помага - може да спаси и човек, и врабче", разказва Латинка Петрова - директорката на интерната, в който живее 15-годишната Мария Стоилова. Момичето и преди е помагало на човек в кризисна ситуация, разказа Латинка Петрова. В интерната имало дете с асма, на което прилошало. Мария тутакси се впуснала да помогне и овладели кризата навреме.

Момичето, което спаси шофьор от градския транспорт в Стара Загора, в последните дни е във фокуса на необичайно за него медийно внимание. Вчера то гостува заедно с директора на училището Димо Неделчев и възпитателите си в Министерството на образованието, където бе наградено от министър Тодор Танев. Леко притеснено, 15-годишното девойче благодари за вниманието към себе си и каза, че за нея е било удоволствие на помогне на човека до себе си. "Беше трудно, но успях да помогна", каза момичето и допълни, че майка й се гордее с нея. На въпрос как се чувства с наградите, които получава, малката плувкиня заяви "Като някой шампион, който се бори за медала си".

Тодор Танев й подари таблет, а освен това й връчи грамота и плакет на министерството, отбелязвайки, че тя има "характер на боец". "Тя не е герой, а повече от герой. Такова й е тестото, от това е направена, както много други български деца", каза още министърът.

"Скъпа Мария, съпричастността, съдействието, добротата и смелостта да помогнеш в беда са висши човешки добродетели и белег за благородство. Те са присъщи само на тези, които имат сетива, да видят и усещат с душите си проблемите на другите и на света около нас. Ти си от тези избраници на съдбата", каза министър Танев. Той посочи, че тази постъпка ни дава основание да бъдем оптимисти. "Имаме основания да бъдем оптимисти, наред със сложните меандри в сегашната ситуация в страната - с най-вече политически и фискални затруднения и рязани бюджети, системата работи и българският учител е на своето място", каза той. Той обаче заяви, че не желае срещата на детето с министъра да бъде възприемана като пропаганда и като случка, която "създава имидж повече, отколкото заслужава министерството". "Това, което сме вършили, слава Богу, понякога дава плод", каза още министърът. "България и светът ще бъдат едно по-добро място за живеене с хора като тебе, Мария", заяви той. И на шега допълни "Не ставай олимпийска шампионка, остани с нас, да ни даваш пример" "Всяко дете, преживяло житейски трудности, би помогнало на човек в беда", каза пък директорката на интерната Латинка Петрова.

От МОН съобщиха също, че след постъпката на Мария се породила идея в часовете на класа да се изучава даването на първа помощ.

Същата съм, но се
радвам, че помогнах

В момента чета за "Чудесата" и избирам къде бих искала да отида, казва Мария

- Мария, какво си помисли в първия момент, след като спаси живота на шофьора?

- Помислих си, че му е станало лошо като на моята майка и веднага се втурнах да му помогна. Тя е с епилепсия и си гълта езика. Нейният приятел ме научи да оказвам първа помощ. След като помогнах на човека, той ми благодари.

- Как реагираха останалите пътници в тролейбуса?

- Учудиха се. После си тръгнаха. Предполагам, че те не са знаели как да помогнат на шофьора, но можеше да ми окажат подкрепа, като извикат линейка.

- Как си обясняваш тяхното безучастие?

- Не мога да си го обясня. Просто не ги разбирам.

- Как реагираха познатите ти след случилото се? Поздравиха ли те за постъпката?

- Много се радваха. Дори когато влязох в ученическата стая всички започнаха да ми ръкопляскат. Всички бяха много радостни за моята постъпка.

- Чувстваш ли се по-различно след като спаси човешки живот, като герой?

- Не, същата съм си, но се радвам, че съм го направила.

- Мислиш ли, че много хора в подобна ситуация биха постъпили като теб?

- Да, ако знаят като мен как да помогнат в тази ситуация.

- Има ли все още добри хора? Срещаш ли ги в твоето ежедневие?

- Има много добри хора, но и лоши. Срещам и от двата вида.

- За какво мечтаеш?

- Да стана помощник-треньор по плуване. 3 години съм тренирала плуване и много ми харесва. Като треньор ще уча другите и те да са добри спортисти и да постигат постижения. Като си добър плувец, също можеш да помагаш на околните. Например като спасител също мога да помагам на хората.

- А не искаш ли да станеш спасител?

- Не, искам да съм треньор.

- Извън плуването какво друго обичаш да правиш?

- Да слушам музика. Харесвам "черната" музика. Любимите ми изпълнители са Рияна и Еминем. Общата им песен "The monster" ми е любима.

- Кой ти е любимият предмет в училище?

- Химията и биологията са ми любими, защото са ми най-интересни.

- Обичаш ли да четеш?

- Да, много. Чета всичко каквото ми дадат. Любима ми е приказката за трите прасенца, която съм чела като малка.

- Кой е любимият ти български автор?

- Елин Пелин.

- Обичаш ли да пътуваш?

- Да, много обичам да пътувам и да разглеждам забележителности.

- Къде си ходила досега?

- От интерната са ни водили на доста места. Директорката ни организира пътуванията. Разглеждали сме доста исторически музей. Ходили сме в Казанлък например.

- Областният управител на Стара Загора ти подари книгата на "Стандарт" "Чудесата на България". Какво те впечатли в нея, докато я разглеждаше?

- В момента още я чета и си избирам къде искам да отида. От разгледаното досега не съм била само във Велико Търново.

- Къде би искала да отидеш?

- В София, Велико Търново или Варна.

- Как би се обърнала към хората, които са безучастни към чуждата беда?

- Да бъдат като мен и да са добри!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай