Събота,

Мария няма да бъде върната на родителите й

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Родителите на русокосата Мария, която беше намерена в ромски катун в Гърция, отказват да съдействат на социалните служби и детето няма да бъде върнато в тяхното семейство, а ще бъде настанено в приемно такова, предоставено от SOS селищата. Това съобщи Детелина Котевска, началник отдел „Дейности и мерки по закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане пред bTV.

В момента Мария е настанена в социална институция в Гърция, но Държавната агенция за закрила на детето вече обяви, че ще направи всичко възможно да върне детето в България.

Социалните служби са се самосезирали на 25 октомври и оттогава работят много активно с цялото семейство, като са направили оценка на състоянието на всички деца. Четири от децата ще бъдат настанени в приемни семейства, едно ще бъде настанено при роднини, а други две – в социална институция. Една от дъщерите на Сашка и Атанас Русеви вече е пълнолетна, а друго от децата им ще навърши 18 години след месец.

„Само близките на майката Саша са 19 братя и сестри – бяха проучени възможностите на всички тях да приемат децата", обясни Детелина Котевска.

„Родителите, за съжаление, не съдействат. Имаше предложение майката да бъде настанена в центъра „Майка и бебе" заедно с двете най-малки деца, но тя отказа", каза още Котевска и уточни, че когато децата бъдат временно преместени, съответно и социалните помощи за издръжката им ще бъдат прехвърлени към приемните семейства.

По думите на представителя на Агенцията за социално подпомагане, децата ще се върнат обратно при родителите си, когато двамата могат да поемат адекватна грижа за тях. „Не бива да ни задоволява аргументът, че ромите просто живеят в такива условия. Децата не могат да живеят така", допълни Детелина Котевска.

Тя подчерта, че службите в България не делят децата на руси и неруси, на деца от гета и други. „Всички усилия сега са насочени към тези деца", увери тя.

Котевска обясни, че едно от децата на семейство Русеви е на път да завърши основно образование, а не може да си напише името. „Всички заедно трябва да се справим с проблема", подчерта тя накрая.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички