Мария Калас почти се сбила с Борис Христов

Мария Калас почти се сбила с Борис Христов | StandartNews.com

Светът отново си спомня за великата Мария Калас. Ако беше жива, Божествената вчера щеше да навърши 90. Изумителният глас, който варира от високото колоратурно сопрано през лирико-драматичното до мецосопраното няма аналог през ХХ век. Затова репертоарът й е удивителен и разнороден. Сред една от най-зрелищните истории в нейната кариера е скандалът с Борис Христов. Тяхната среща през 1955 г. е трагикомична. Римската опера тогава поставя "Медея" от Керубини с българина и с гъркинята. Битката между двамата започва още на репетициите. Мария разпитва кой как и къде ще застане на сцената - за да не й пречи. Но не знае с кого си има работа. Борис прогърмява: "Царят съм аз и съм си у дома. Ще стоя, където реша, и ще правя, каквото си искам!". След истерии и тръшкания идва премиерата. Съпругът на Калас е подкупил 500 клакьори, за да освиркат Борис Христов.

По време на прочувствената молитва на Креон, изпята перфектно от Христов, клакьорите избухват с крясъци и свирки, а останалата публика вика "браво" и "бис". Започва бой - феновете на българина срещу "погърчените". На сцената също има битка: Христов срещу Калас. В операта е елитът на Италия, начело с министър-председателя и президента. Питат Сампаоли, арт директорът, как ще свърши всичко, а той отвръща: "Балканска история, продължение на гръцко-българската война. Ще се понабият и ще продължим". Идва полиция и бързо прибира най-запалените побойници. На другия ден критиката определя Калас като луда и припадничава, а Борис въздига до небесата като велик певец и артист.

Калас е родена в Ню Йорк, но в жилите й тече гръцка кръв. Истинското й име е Мария Анна Сесилия София Калогеропулус. На 34 е обявена за "певица на века", а сезонът й в Миланската скала е смятан за най-успешния в живота й. По това време тя е омъжена за Батиста Менегини. Богатият предприемач, много по-възрастен от нея, усилено подпомага кариерата й. Певицата е изцяло погълната от изявите си и тези приятелски отношения напълно я устройват.

Покрита с кожи и скъпи бижута, притежаваща над 300 чифта обувки, Калас триумфира не само на сцената, но и извън нея. Наричат я Неповторимата, Несравнимата, Божествената. Точно в този момент, на върха на славата, Мария се запознава с Аристотел Онасис на маскен бал във Венеция. Двамата най-известни гърци на ХХ век са привлечени неудържимо един от друг. "Най-богатият човек на планетата" не е по-млад от мъжа на Мария, но притежава особен чар. Калас пък е отслабнала с почти 30 килограма. Горещият флирт е консумиран на зашеметяващата с лукса си яхта "Кристина". Когато стъпва на борда й, Калас сякаш попада в друг свят и без колебание загърбва предишния си живот. Пред очите на съпруга й тя започва луда любовна афера с гръцкия магнат.

След като се завръщат от пътешествието, Мария подава молба за развод, а Онасис я отвежда в Париж. Погълната от страстта си, тя загърбва кариерата. Единственото й желание е да се омъжи за Аристотел. Но тази пълна отдаденост разрушава връзката с магната. Онасис е влюбен не толкова в жената, колкото в оперната дива. Със залеза на славата й той започва да губи интерес. Оказва се, че за него Калас е поредният трофей.

Жадният за авантюри милиардер подготвя ново пътешествие с "Кристина", но този път кани съпругата на президента Кенеди - Джаки, и нейната сестра, принцеса Лий Радзивил. Мария отказва да се качи и когато по-късно вижда снимките от круиза в пресата, разбира, че любовта й с Онасис е била илюзия. Раздялата не става изведнъж, а бавно и мъчително, защото дори и съкрушена, Мария продължава да го обича. Няколко грандиозни скандала и сдобрявания са началото на края. За да намери утеха, Калас се завръща отново на сцената, но изявите й претърпяват пълен провал. Гласът й вече е загубил силата си, а тя е само бледо подобие на някогашната оперна дива.

Един ден тя научава от пресата смазващата новина - Онасис ще се жени за вдовицата Кенеди. Оттук нататък Калас продължава да съществува само тялом, а душата й е напълно опустошена. Последните няколко години живее в Париж в пълна самота и изолация. Умира от сърдечен удар на 53. Редица обстоятелства около смъртта й пораждат съмненията, че великата оперна певица се е отровила. Погребана е в парижкото гробище Пер Лашез.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай