Мария е в дом в Гърция, родителите й изчезнаха

Мария е в дом в Гърция, родителите й изчезнаха | StandartNews.com

София. Малката Мария е изписана от болница и настанен в социален дом в Гърция. В момента с нея работят социални работници, съобщи пред bTV Панос Пардалис от неправителствената организация "Усмивката на детето", която е поела грижите за момиченцето.

Междувременно стана известно, че биологичните й родители – Сашка и Атанас Русеви, са изчезнали от дома си в Николаево, където живеят.

"Тя е добре, здрава е, комуникира много с хората около себе си, играе, тя е нормално дете и правим най-доброто, опитваме се да я направим щастлива, доколкото това е възможно. Прокуратурата и съдът заедно ще решат какво е в най-големия интерес на детето, поели сме временно грижите за нея и нейната защита", каза още Пардалис.

Родителите на Мария в Николаево обаче ги няма от два дни. В петък ДНК анализ показа, че Сашка и Атанас са майката и бащата на русото момиче, открито преди дни в ромско семейство в Гърция. БТВ цитира полицейски източници, според които двамата ще се завърнат в дома си в неделя вечерта.

От четвъртък вечер никой не е виждал Русеви. През целия ден в събота куп журналисти, включително и екип на Би Би Си, напразно очакваха двамата да се завърнат в дома си. Тук бяха единствено най-голямата им дъщеря – 18-годишната Еленка. При нея са оставени само две от децата на Русеви - 14-годишната Минка и 8-годишния Фили Тя се грижи за тях, заедно с 9-месечното си бебе. В единствената стаичка на къщата им бе и братът на Атанас – Ангел, който живее в Нова Загора, но още първия ден на вдигналия се шум около малката Мария пристигнал тук.

И Еленка и Ангел твърдят, че нямат представа къде са Сашка и Атанас. В събота тук са били социални работници от отдела за закрила на детето в съседното градче Гурково да проверят дали не е застрашен живота на някое от по-малките деца. Според Еленка искали да вземат бртачето и сестричето и, но тя обещала да се грижи заедно с вуйчо си докато се върнат майка и баща и.

В махалата вървят всякакви слухове и версии къде са Сашка и Ангел. Според една ог тях те били вече арестувани, задето продали детето си в Гърция, а според другата - избягали в гората от страх да не ги приберат в полицията. „Няма заповед за задържането им", категорична бе обаче в събота Нейка Тенева, говорител на окръжната прокуратура в Стара Загора, която наблюдава разследванвето срещу майката Сашка Русева. Според съседи от махалата още в четвъртък вечер дошли някакви хора, обещали им храна, хотел, адвокат, натоварили ги в някаква кола и запрашили към София, твърди.

Според неофициална информация Русеви са били прибрани от находчивия Мартин Карбовски заедно с двете им най-малки деца – 3-годишния Атанас и 2-годишната Пенка, и в неделя щели да гостуват в неговото предаване.

Срещу тях тече досъдебно производство по подозрението, че са продали детето си преди години в южната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай