Мърдок с фенклуб след бягството

Мърдок с фенклуб след бягството | StandartNews.com

Тигърът пакостник се събуди гладен и готов за подвизи

Хлапета чакаха под дъжда, за да видят зъбите на звяра

Ден след екшъна в столичния зоопарк тигърът Мърдок е буден, гладен и готов за подвизи. Вчера амурският звяр се събуди, зареден с нови сили, след като след 3 ч игра на криеница бе приспан с 3 стрелички. Противно на очакванията, бягството на Мъри не уплаши посетители на столичния зоопарк. Фенклубът на тигъра дори се умножи. Напук на дъждовния понеделник, хлапета бяха дошли специално, за да видят беглеца очи в очи. По възможност, през решетките.

Кипящ от енергия, Мърдок щъка из бърлогата си след принудителната дрямка, убеди се лично "Стандарт" вчера. Упойката не е убила апетита на тигъра, който изревава на няколко пъти, надушвайки още отдалече обяда си. Към клетката на Мърдок се е отправил един от гледачите - с количка, пълна с пилета. Само за няколко минути

дузина от пернатите потъват в стомаха

на палавата голяма котка. На зрелищния обяд се наслаждават и хлапетата, които чакат специално да видят суперзвездата Мърдок след екшъна. "Точно инцидентът от неделя ни подтикна да дойдем сега, въпреки лошото време навън", споделят момче и момиче, които заварихме да се любуват на амурския тигър.
Че Мърдок е в отлично здраве, е категоричен и д-р Манол Нейков, директорът на Зоопарк "София". "Добре е, отдавна се е събудил от упойката и няма никакви последици от нея за здравето му. Той е изключително социализиран тигър и е отгледан в зоопарка.

Баща му е див ловец, заловен в Тайгата

но Мърдок е отглеждан тук и няма ловни инстинкти. Затова и абсолютно спокойно се е отнесъл към хората при инцидента", споделя директорът. "Зоопаркът е сигурен, а такива човешки грешки се случват на много места по света. Има стотици случаи на избягали животни и в САЩ, и в европейски зоопаркове. Последният беше в Кьолн през 2013 г.", посочва д-р Нейков. Той споделя, че след инцидента са предприети мерки и вече се работи по повишаването на сигурността - най-вече в залата за хищници, затова няма причина хората да се страхуват. Д-р Нейков е доволен, че паника след инцидента няма и посетителите

не бягат като дявол от тамян

"Има хора още от сутринта. Някои специално дойдоха, за да видят как е Мърдок, въпреки че е понеделник и времето е дъждовно. Имаше дори едно хлапе, което подскачаше пред клетката с викове: "Мърдок, Мърдок, това ли е Мърдок?", споделя с усмивка д-р Нейков.
Охранителят, който се разхожда в близост до клетката на амурския тигър, също ни успокоява, че няма от какво да се боим. "Инцидентът няма да се повтори, защото се взимат мерки. Все пак не съм въоръжен и не мога да ви помогна, ако сега Мърдок изскочи от клетката си", шегува се охранителят.

Гледачите ще минат изпити

Обезопасяваме вратите с е-система, обяснява директорът д-р Манол Нейков

- Г-н Нейков, как и защо амурският тигър Мърдок излезе в неделя от клетката си?

- Инцидентът, който се случи в неделя, бе по вина на наш иначе опитен гледач. Той има опит с отглеждането на едрите хищници, но вероятно се е залисал и е проявил небрежност, вследствие на което е забравил да затвори гилотината към междинните помещения, в които се обработва храната. Затова, когато е отишъл да обслужва другите животни, Мърдок е преминал през отворената гилотина и е влязъл в залата. Тоест, става дума за човешка грешка.

- Късмет ли само е причината, че няма пострадали при инцидента?

- Донякъде е и късмет, а донякъде и благодарение на реакцията на гледача, който е преминал обучение. Първата му работа е била да премине покрай тигъра, който го познава, за да провери дали в залата има хора. Посетителите са били напуснали и гледачът е започнал да затваря вратите с цел да обезопаси периметъра и тигърът да не може да напусне залата. Така и залавянето му е било улеснено. Докато е обикалял из залата обаче, гледачът не е забелязал майката, която се е била скрила зад алпинеума с децата си. После наш сътрудник, който я е видял, й е показал откъде да излезе - през служебния вход. А тигърът е бил спокоен. Ние го заварихме да лежи на бордюра на аквариума в залата.

- От колко време работи този гледач тук, ще бъде ли санкциониран?

- От доста време работи при нас. Той ще получи дисциплинарно наказание. Назначил съм със заповед комисия, която ще снеме обяснения, ще изясни точните причини за инцидента и ще набележи допълнителни мерки.

- Какви мерки ще предприемете, за да няма такива инциденти в бъдеще?

- От днес започваме да прилагаме мерки. Ще разделим гледачите ни на групи по всички сектори. Ще им проведем курс, след който те ще преминат вътрешен практически изпит. А обезопасяването на клетките вече е започнало - ще бъдат обезопасени основните врати с електронна система за автоматично отваряне и затваряне, при която гледачите ще влизат с чип карти. Така, дори да се случи нещо подобно, животното ще остане във вътрешните помощни помещения и няма да има достъп до залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай