Манатарката. Царицата на гъбите

4 лесни рецепти как да я включите в менюто си

Манатарката. Царицата на гъбите | StandartNews.com
  • Добър източник на протеини

Манатарките могат да бъдат добро допълнение към менюто на вегетарианци и вегани, които не успяват да си набавят необходимите количества белтъчини и желязо. Протеините са от значение за изграждането на мускулите и поддържането на здрави тъкани. Те също така помагат за поддържането на здравословно тегло и предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар, насърчават здравето на мозъка и сърцето.

В народната медицина гъбите често се използват за лечение на бъбречни заболявания.

  • Как да включите манатарките в менюто си

Манатарките са много вкусни и универсални, могат да се добавят към различни ястия.

Пресните често се пекат на скара или на фурна, също могат да се добавят към паста, ризото или гювеч. Манатарките могат да заменят всеки вид гъби, които срещнете в рецептите. Спокойно може да добавяте и сушени гъби манатарки към вашето меню, те са по-достъпни и се откриват лесно. За целта може да ги накиснете в топла вода, след което да ги добавите към ястието, не забравяйте да съхраните и течността, в която са били накиснати, тя е чудесно допълнение към всяко ястие.

 

На тиган с масло

Продукти: манатарки - 250 г пресни (4 бр. големи манатарки), масло - 50 г, чесън - 4 скилидки, сол - на вкус, магданоз - 3 стръкчета, черен пипер - 2 щипки, пресен лук - 2 - 3 зелени перца за украса

Приготвяне: Почистете гъбите и ги нарежете на тънки филии по дължина. Поръсете с щипка черен пипер. Загрейте маслото с лъжица зехтин и когато се разтопи и започне да бълбука, сложете гъбите на един пласт. Ако не се побират всичките в тигана, тогава ги гответе на два пъти. Целта е да не са на купчина.  Пържете в маслото ароматните гъби, докато станат приятно златисти и от двете страни. Посолете ги малко преди да извадите от тигана.  Поднесете чудното мезе от манатарки в масло, докато е топло. Поръсете с още малко черен пипер и ситно скълцани пресен магданоз и перца от зелен лук.

 

Ароматна супа

Продукти: манатарки - 500 г, лук - 1 главичка, чесън - 3 скилидки, пащърнак - 1 малък корен, масло - 2 с.л., олио - 2 - 3 с.л., сметана - 200 мл течна или малка кофичка заквасена, яйца - 2 жълтъка, сол, черен пипер - на вкус, магданоз

Приготвяне: Почистете гъбите, като най-добре е внимателно да ги изчистите с четчица и да ги забършете с влажна кърпа. Нарежете ги и ги пуснете в маслото и олиото в тенджера, където вече се запържва почистения и ситно нарязан пащърнак.  Разбъркайте, докато леко омекнат и добавете накълцания чесън. След 2-3 минути долейте достатъчно количество гореща вода и варете супата 10 минути или докато зеленчуците напълно омекнат. През това време разбийте жълтъците със сметаната. Темперирайте сместа с 1-2 черпака от горещия бульон при непрекъснато разбиване. Сипете застройката в тенджерата и отново разбърквайте, като внимавате да не се пресече. Овкусете супата със сол и черен пипер на вкус и я поднесете с накълцан магданоз.

 

 

Задушено крехко свинско

Продукти: свинско бонфиле - 300 - 400 г, манатарки - 4 бр., лук - 1 бр., сметана - 200 мл за готвене, бяло вино - 1/2 к.ч., сол, черен пипер, краве масло - 1 бучка

Приготвяне: Измийте свинското бонфиле и го нарежете на колелца с дебелина два пръста. Посолете със сол, черен пипер и оставете за половин час. В тиган разтопете кравето масло и запечатайте месото хубаво от двете страни. Извадете и заделете. В същата мазнина запържете лука, който предварително сте нарязали на дребно. Добавете манатарките.  Изчакайте пет минути и върнете месото. Налейте бялото вино. Оставете за 5 минути, за да изври алкохолът, и налейте сметаната. Сложете 1 к.ч вода и изчакайте да заври.

Извадете свинското и дръпнете от котлона соса. Пасирайте с пасатора и върнете на котлона. Върнете месото, затворете с капак. Намалете котлона и оставете свинското задушено да се задуши за половин час.   Прехвърлете в тавичка. Загрейте фурната на 200 градуса и печете свинското печено задушено още половин час.

 

 

Паста със сметана

Продукти: суха паста - 300 грама, манатарки - 300 грама, лук - 1 глава, чесън - 2 скилидки, краве масло, 3 супени лъжици - готварска сметана, 1 чаена чаша - сухо бяло вино, ? чаена чаша, черен пипер - 1/2 чаена лъжица, мащерка - 1 чаена лъжица, пармезан - 50 грама

Приготвяне: Измивате и почиствате добре манатарките, а ако ползвате сушени манатарки ги накисвате предварително за 20 минути в топла вода. Манатарките нарязвате на ивици. Почиствате и нарязвате на ситно лука и чесъна.

В дълбок тиган разтопявате маслото, добавяте 1 супена лъжица олио и изсипвате в него нарязаните лук и чесън, за да се задушат за 2-3 минути и непрекъснато бъркане, след като са поомекнали добавяте и нарязаните манатарки и отново разбърквате. Добавяте 1 чаена лъжица сол, черния пипер, мащерката и виното и оставяте смета да ври за около 10 минути. Накрая добавяте и сметаната и оставяте соса с манатарки на котлона за още десетина минути.

Докато сосът с манатарки ври, сварете и пастата, като следвате инструкциите на опаковката. Имайте предвид, че за приготвяне на стандартна една порция сварена паста се ползва 100 грама суха, т.е. 300 грама суха паста е достатъчна за три порции.Готовата паста изцеждате от водата и разбърквате с готовия сос с манатарки. Всяка порция поръсвате с настърган пармезан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай