Македония отвори архивите си за наши учени

Македония отвори архивите си за наши учени | StandartNews.com

Велико Търново. Скопие и Охрид отварят архивите си за български учени, съобщи в старата столица председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Преди няколко дни е подписан договор с Македонската академия на науките и архивите и вече са отворени за изследователите на историята, литературата и езикознанието.

Българската академия на науките, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и НВУ "Васил Левски" ще си сътрудничат в кандидатстването по европейски програми и реализирането на проекти след като беше подписан договор за сътрудничество между тях.

Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, ректорът на университета проф. Пламен Легкоступ и заместник- началникът на Военния университет полк. Георги Камарашев, парафираха с подписите си договора. Според акад. Стефан Воденичаров вече е подписан договор с Македонската академия на науките и архивите в Скопие и Охрид и те вече са отворени за великотърновските изследователи на историята, литературата и езикознанието.

На церемонията присъстваха и кметът на Велико Търново, Даниел Панов. Специално за ВТУ ще се акцентира върху българската духовност, а НВУ ще работи съвместно с Института по маталознание към БАН. В следващите няколко месеца там ще бъде оборудван кабинет по инженерна защита, със средства на Академията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай