Махат паветата на Пловдив

Махат паветата на Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Паветата в Пловдив скоро може да отидат в историята. Настилката, която е положена върху голяма част от възловите булеварди под тепетата още в края на 19. век, ще бъде подменена с асфалт.

Паветата са здрави, но пръстта под тях се е надигнала и улиците са станали на вълни. Това създава опасност за катастрофи и причинява замърсяване на въздуха с прах. Вече започна ремонт в кв. "Кичук Париж" със заем от ЕБВР. Предстои асфалтиране на бул. "Коматевско шосе" и "Даме Груев". Наред са бул. "Васил Априлов" и Голямо конарско шосе. За тях общината очаква държавно финансиране. От подмяна се нуждаят и паветата в централната градска част.

Паважът от големите булеварди ще се използва за ремонт на малки квартални улици, декорация на фонтани и нови алеи в парковете. Паветата са емблематични за града, тъй като са направени от един от седемте хълма - Марково тепе.

Във Варна асфалтират основните булеварди. Като чисто нов стана пътят от летище Варна до центъра на морската столица. "Владислав Варненчик" глътна над 5 млн. лв. и стана един от мотивите за отстраняването на временния кмет доц. Христо Бозов. С общински средства от 5 914 000 лева тече ремонтът на другия основен булевард "Сливница". До 30 юни трябва да свърши, каза за "Стандарт" зам.-кметът по инфраструктурата Богдан Караденчев.

Основен ремонт тече по главния път Бургас-Слънчев бряг. Отсечката между квартал "Сарафово" и Поморие се разширява и вече ще има 4 ленти. Реконструкцията трябва да приключи до края на юни. В Бургас това лято са планирани два по-големи ремонта - на обходната улица "Янко Комитов" в комплекс "Славейков" и на пътен възел "Запад".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай