Махат чадъра над пенсионери чиновници

Махат чадъра над пенсионери чиновници | StandartNews.com

Поправка в Кодекса на труда ще дава път на младите

Работодателите от публичния сектор да имат право да прекратяват трудови договори на служители, които са навършили години и условия за пенсиониране, без да се иска изричното им съгласие. Тази поправка в Кодекса на труда подготвят депутати от ГЕРБ, научи "Стандарт".

В момента чиновници в държавната и общинската администрация, които са наети по Кодекса на труда, сами решават кога да се пенсионират. А най-драстични примери имало в сферата на образованието, където учители в пенсионна възраст не освобождават места за младите специалисти.

Промените в Кодекса на труда са били предложени на заседание на ПГ на ГЕРБ от народния представител Георги Андонов, срещнали одобрение сред мнозинството. Единственият аргумент против бил законопроектът да влезе в общата пенсионна реформа, която ще се дебатира следващата година.

"Промяната ще даде възможност за развитие на млади кадри, тъй като в момента работодателите са с вързани ръце в случай, че работник не иска да се пенсионира", коментира Георги Андонов. И допълни: "В същото време млади експерти заминават зад граница заради липса на работа".

Запознати припомниха, че т. нар. задължително пенсиониране бе премахнато по време на първия мандат на ГЕРБ по настояване на синдикатите. Соцдепутатът от предишния парламент Милко Багдасаров направи предложение то отново да влезе в сила. И служители да се пенсионират, без да има съгласието им. Но съпартийците му не го подкрепиха и чадърът за чиновници в пенсия остана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай