Mахат бетона от "Корал" до 1 юни

Mахат бетона от "Корал" до 1 юни | StandartNews.com

Министрите ми се гърчат, вместо съдиите да си кажат за дюните, ядоса се Бойко

Инвеститорът "ИФ Фаворит" ще премахне излетия бетон на дюните на къмпинг "Юг" до 1 юни. Това съобщи вчера следобед главният архитект на община Царево Станислав Николов пред "Медиапул". По думите му, такъв ангажимент е поел Стамо Стамов от името на собственика на имота - "ИФ Фаворит". По-рано през деня Стамов заяви пред "Стандарт" (вж. карето), че компанията се опира на решението на съда и ще "мисли какво да прави, ако се стигне до спиране на строежа". А той бе стопиран със заповед на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас вчера. Това е принудителна административна мярка, която експертите позовават на чл. 123, във връзка с чл. 121 и чл. 122, ал. 2, т. 3 от Закона за биологичното разнообразие, съобщиха вчера от екоминистерството (МОСВ).

"От няколко дни гледам как моите министри се гърчат заради нещо, за което има решение на съда. И вместо да бъдат поканени тези съдии и да дадат отговор, защо са бутнали нашите решения и са позволили строеж, трябва да отговаряме ние. Да ги поканят, това не е намеса в съдебната власт, да кажат: "Добър ден, това не са 100 м пясък, това са 90. Това не е дюна, така съм го видял за това съм отсъдил". А не от сутрин до вечер министри да се чудят как да обиколят темата, че всъщност те са обжалвали, но решението е било върнато" - така премиерът Бойко Борисов коментира казуса "Корал" и не скри, че скандалът "Дюни ли са дюните?" е развалил настроението му.
Факт - щом

екоактивисти пуснаха "бомбата"

с 16-те бунгала на къмпинг "Юг" в понеделник, няколко от министрите на Борисов се "гърчиха" в сутрешните блокове. Във вторник "дюни ли са дюните" нищеше шефът на регионалното ведомство Лиляна Павлова, вчера пък бе ред на колежката й Ивелина Василева. Още сутринта по "Нова ТВ" тя обяви, че има изрично разпореждане на премиера МОСВ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да предприемат всички действия, така че да бъде спряно строителството. И двамата с Борисов са "за" премахването на бетона. Стопирането на строителството се случи по-късно през деня със заповедта на РИОСВ-Бургас. Оттам уточниха, че тя е продиктувана от факта, "че са настъпили съществени промени в екологичното законодателство, изискващи разрешеното строителство да се извършва след процедура, съгласно чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (предполагаща наличието на опасност от унищожаване и/или увреждане на най-близко разположената защитена зона, част от "НАТУРА 2000")". От МОСВ допълниха, че мярката се налага до провеждане на процедура, съгласно Закона за биологичното разнообразие и приключването й с окончателен акт. А обжалването на заповедта не спира изпълнението й.

Пред "Нова ТВ" пък Василева напомни, че разрешението за строеж е издадено през 2012 г. от община Царево, а мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия. Както и че ДНСК е оспорвала разрешението за строеж, но съдът се е произнесъл, че това разрешение е валидно. От понеделник комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН ще направи проверка на място за да се установи върху какво се строи - дюни или не. Твърдението, че

това са "навети пясъци"

почива на изготвените преди 2 г. кадастрални карти, в които след скандала "Дюнигейт" в Несебър преди 3 г. трябваше да бъдат включени всички дюни. От "Медиапул" обаче припомнят, че картите бяха качени в интернет едва в сряда, въпреки че още през ноември министър Павлова нареди това са се случи. Вчера колежката й Василева пък призна, че кадастралните карти трябва да се актуализират.

ИНВЕСТИТОРЪТ

Как се отменя решение на съда?

Стамо Стамов
управител на ИФ "Фаворит"

За стотен път ще повторя, че ние имаме всички необходими документи за тези бунгала. Нека от министерството да дойдат и да кажат какво не ни е законно или нередовно. Имаме и решение на български съд, което изрично постановява, че строителното разрешително е изрядно и отговаря на всички изисквания. Оттук нататък министър Ивелина Василева да прави, каквото реши и каквито мерки иска да вземе. Аз нейните решения не мога да ги коментирам. Ако се стигне до спиране на строежа, тогава ще мислим какво да правим. Към днешна дата само мога да кажа, че ние имаме съдебно решение и няма друг орган в държавата, който може да го отмени, освен по-висш съд.

КМЕТЪТ

Спазваме закона

Георги Лапчев,
кмет на община Царево

Това, което министър Ивелина Василева обяви, е, че ще има последваща проверка, която трябва да установи дали в парцела на къмпинг "Юг" има дюни. Ако се окаже, че има дюни, то тогава ще спазим закона. Засега имаме обаче решение на съд и ние го спазваме. Законът трябва да се спазва в пълната му сила. Повече от това не мога да коментирам.

В КРАНЕВО

Оградата насред плажа била илюзия

"Малките отклонения" са заради скици на 50 г., твърди кметът

Кметът на курортното село Кранево Румен Николов е категоричен, че оградата на детския лагер, която разбуни духовете, не е незаконна. Според информацията, която е стигнала до него след направената от инспектори на РДНСК-Добрич, проверка имало малки отклонения в южния й край, но съвсем несъществени. "Разликите, доколкото разбрах, се дължат на факта, че собственикът е ползвал скици от преди 60-70 г., а комисията, която проверява - от по-ново време. Но е факт, че оградата и преди е съществувала", Николов. Областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска също смята, че случаят е преекспониран, тъй като въпросната ограда винаги е била на мястото, на което е и днес, просто сега е обновена. "За мен може би проблемът идва от факта, че морето във времето е навлязло в плажа и сега вече се създава илюзия, че е поставена по средата на плажната ивица", каза още д-р Новоселска. От РДНСК-Добрич, заявиха, че резултатите от проверката ще бъдат оповестени от ДНСК-София, и отказаха да коментират какво е установил огледът на място. A преди ден Галин Баев, шеф на РДНСК във Варна, обяви, че оградата е вдигната без строително разрешение от компанията "Ефект - 3". "Независимо, че новата ограда е поставена върху основите на стара, съществувала още по времето, когато на същото място е имало пионерски лагер, сега тя трябва да бъде премахната и изградена отново, след получаване на съответното строително разрешение от община Балчик", обясни Баев в сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай