Любопитна класация от 5 невероятни острови

Най-големите острови в света и любопитни факти за тях

Любопитна класация от 5 невероятни острови | StandartNews.com

5. Бафинова земя

Бафинова земя е остров, разположен на територията на Нунавут и е най-големият остров в Канада. Площта на Бафиновата земя е почти 507 451 кв.км. Ако посетите този остров, може да видите Северното сияние. Въпреки това трябва да внимавате, защото там живеят голям брой бозайници като арктически вълци и полярни мечки.

4. Мадагаскар

Мадагаскар е островна държава, разположена на източния бряг на Африка в Индийския океан. Площта на Мадагаскар е 587 713 кв. м. Мадагаскар е единственото място, където се срещат лемурите. Освен тях на територията на островната държава живеят над 250 000 вида животни.

3. Борнео

Остров Борнео, разположен в западната част на Тихия океан, е единственият остров в света, който се управлява от три държави. Това са Индонезия, Малайзия и Бруней. Площта му е 748 000 кв.км. На островът се намират най-старите дъждовни гори, които са на възраст над 130 млн. години. Освен това борнейски орангутани се срещат само в горите на Борнео.

2. Нова Гвинея

Остров Нова Гвинея в Западния Тихи океан заема обща площ от 785 753 кв. м. Островът има големи находища от мед и злато.

1. Гренландия

Разположен е между Атлантическия и Арктическия океан и е независима територия на Дания, Гренландия е най-големият остров в света с обща площ 2 130 800 кв.км. Островът е дом на вторите по големина ледникови запаси в света, след Антарктика. Плаването и риболовът са основният източник на доходи за хората в Гренландия, чиито брой е около 57 600 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай