Любчо всеки ден се бори за чудо

Дават 8 г. затвор на пияния шофьор, който прегазва родителите му

Любчо всеки ден се бори за чудо | StandartNews.com

София. Абсурдът с орязаните помощи на сирачето с церебрална парализа Любчо бе поправено. Мъникът, който си няма майка и татко, все пак ще получи онова, което му се полага по закон - 100 лв. детски надбавки, увериха от Агенцията за социално подпомагане (АСП). До скандала се стигна, след като във вторник бабата на Любчо, която се грижи за него, Санка Христова, бе уведомена от местната служба "Социално подпомагане", че помощите на внучето й са орязани от 70 лв. на 35 лв., и то с обяснението, че тя не му е майка. Досега малкият герой е получавал двоен размер на детските добавки, но от 2014 г. помощта за хлапета се вдигна на 100 лв. Вместо с увеличение обаче Санка е "зарадвана" с новината за намаляването на сумата. След сигнала на Христова от АСП увериха, че хлапетата, на които са намалени със заповеди детските на 35 лв., какъвто е случаят с Любчо, ще ги получат до края на месеца, а през март ще се доплати разликата до 100 лв.

 


Любомир Еленков идва на бял свят в деня, когато пиян шофьор помита родителите му. Трагедията се случва на 8 март 2002 г. Тогава бременната в осмия месец с Любчо Невена излиза на разходка със съпруга си Ивайло Еленков, а пияният шофьор се качва на тротоара и ги блъска. Лекарите успяват да изродят бебето, но майката загива. А заради тежката катастрофа Любчо се ражда с детска церебрална парализа. Баща му Ивайло изпада в будна кома, но умира 8 месеца след катастрофата. Затова Любчо живее с родителите на Невена. Баба му Санка Христова се грижи за хлапето и е негов асистент заради болестта му, а дядо му е пенсионер по болест, защото е 1-ва група инвалид със зрителни проблеми.
Днес Любчо е петокласник в столичното 34-то ОУ "Стою Шишков". Този срок е първа смяна на училище и се обучава по кабинетна система. Баба му обаче е всеки ден с него в клас и записва плановете на уроците.

 

Много му е трудно, не умее да пише


няма фина моторика и е с нарушена краткосрочна памет. Но за да може да върви напред, съм записала Любчо в кварталното ни редовно училище", споделя Санка. По думите й, хлапето е добре прието от съучениците си и учителите в школото. "Внучето ми е добродушно дете, не е агресивен и е много послушен", хвали се бабата. След училище всеки ден Любчо ходи на рехабилитация, която включва кинезитерапия, психолог, логопед и арт терапия. В понеделник, вторник и сряда посещава дневен център за деца с увреждания "Каритас", а в четвъртък и петък - "Слънчоглед" към столична община. Поне два пъти в седмицата Санка води хлапето и на плуване. Всяка вечер от 18 ч в дома на Христова идва частен учител, който се занимава с момченцето и му помага с уроците. "Любчо

 

има потенциал и напредъкът се вижда


рехабилитацията му е нужна", категорична е бабата. Сумата, която Санка получава като личен асистент на хлапето по европейска програма към столична община, е различна всеки месец, в зависимост от броя часове и дни, и е обвързана с размера на минималната заплата. Така че понякога месечните им доходи надвишават 600 лв. "Дават ми и за рехабилитация около 200 лв., и за карта за градски транспорт. Изобщо всички средства, които се полагат на деца с увреждания, ние ги получаваме. "По принцип съм доволна от държавната политика, а това, че не ни стигат средствата, е друг въпрос. Защото правя свръхнеобходимото, за да помогна на внучето си", разказва Санка. Тя е безкрайно благодарна на добрите хора, които се отзовават и им помагат с каквото могат. През юни на Любчо му предстои рехабилитация в Полша, а необходимите 5500 евро за нея са вече събрани от дарители. На хлапето обаче трябва да се направи ортопедична операция, и то възможно по-скоро. Затова Санка е писала до двама лекари в Австрия и Германия, като все още очаква отговорите им. За такава операция обаче на Любчо

 

ще са нужни около 13-14 000 евро


Освен детска церебрална парализа хлапето има и епилиптични огнища и затова приема медикаменти, предписани от невролог. Но Санка е категорична, че не се нуждае от средства, за да посреща месечните си разходи, и се обръща към хората за помощ само когато им трябват пари за лечение или операция на Любчо. "Все пак и ние си имаме достойнство, а и не бива да се злоупотребява с добрината на хората", категорична е тя.
Когато си спомня за деня на катастрофата, в която загиват дъщеря й и зет й, очите й се пълнят със сълзи. "Един идиот, мръсник и убиец, мъртво пиян ги е смазал на тротоара. Делата срещу него се водиха 6 г., след което разбрахме, че е осъден на 8 г. затвор. Но сега

 

не знам нищо за него и дали е в затвора


Ще се радвам най-лошата информация да чуя за него, не съм злобен човек, но бих се зарадвала много", вълнува се Санка. Питам я за какво мечтае и за какво се бори, а тя ми отвръща: "Малка ли е тази борба? За какво да мечтая? Надявам се, че внученцето ми ще се подобрява, че ще започне да пише". Скоро - на 8 март, Любчо ще има рожден ден и ще стане на 12 г. Макар че сам няма да си поиска нищо, Санка смята да го зарадва задължително с книжка, защото обича да разглежда и да му се чете, както и с дрешка, от която се нуждае.

 

Санка: Обидно е за покойната ми дъщеря


Вестта, че размерът на детските добавки за Любчо ще бъде орязан до 35 лв., е шок за Санка Христова. "В първия момент не знаех как да реагирам. Просто ми дойде като студен душ. В мен се преплетоха на куп и мъка, и обида", споделя тя. На бабата е обяснено, че причината за орязаните детски е в това, че тя не е майка на Любчо. Седмица преди случката бабата дочува от други майки и близки на деца с увреждания, че детските надбавки ще станат 100 лв. и тръгва към дирекция "Социално подпомагане" с нагласата, че ще й връчат заповед за толкова. А се случва обратното. "Не ме обиждат 35-те лева, защото, ако човек не е благодарен за малкото, той и за многото няма да благодари. Но ме обиди пренебрежението и това, че ми бе заявено, че аз не съм майка на Любчо и затова той няма да получава вече тези пари", вълнува се Санка. Смята, че покойната й дъщеря Невена не заслужава детето й да е така пренебрегвано и обиждано. За да спази 7-дневния срок, бабата изпраща възражение до Агенция "Социално подпомагане" и агенция "Закрила на детето", откъдето още няма официален отговор. "Нaдявам се нещата да се обърнат и да става дума за недоглеждане в закона за семейни помощи за деца", сподели Санка пред "Стандарт".



ПОМОГНЕТЕ

 

Ако искате да помогне на Любчо в битката му с болестта, можете да преведете пари по сметка или да изпратите дарителски SMS:

 

Райфайзенбанк

IBAN BG25RZBB91551000646190

BIC RZBBBGSF

Любомир Ивайлов Еленков

 

Изпратете SMS за Любчо с текст: DMS LUBCHO на 17 777 за абонати на Vivacom, Globul и M-tel

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай