Люба вече работи, ще учи за матура

В цигарената фабрика е чистачка, защото няма диплома за средно

Люба вече работи, ще учи за матура | StandartNews.com

Битката за жилището й продължава, дългът е набъбнал до 115 000 лв.

22-годишната Любомира Стоянова от Благоевград има най-важното и ценно нещо в живота си - своя син Даниил, който е на година и 11 месеца. Готова е на всичко, за да отгледа достойно рожбата си. Затова се бори със зъби и нокти да спаси панелния апартамент, който покойният й баща ипотекирал в банка. "Стандарт" разказа за борбената жена, която загубила своя родител преди 2 г., но наследила огромните му дългове. И за риска Люба, 16-годишният й брат Марио и малкия Даниил да останат без покрив. След публикациите ни много добри хора се трогнаха от съдбата на младата майка и й протегнаха ръка за помощ. От 29 април т.г. тя вече е на работа в цигарената фабрика "Благоевград БТ". Има сигурност и доходи. Надеждата и вярата бавно, но сигурно надделяват над отчаянието и безизходицата.

"Благодаря на в. "Стандарт" и на всички добри хора, които ме подкрепят. Защото сама няма как да се справя с този проблем. Не искам подаръци от банката, а начин да спася дома си. Става въпрос за три съдби на млади хора - на сина ми, на брат ми и на мен. Сега съм по-спокойна, нещата постепенно се нареждат. Много важно бе да имам такава сигурна работа", споделя Любомира. Тя не крие, че е чистачка в цигарената фабрика в Благоевград. Но срамен труд няма. Редовна смяна е, труди се от 8,30 ч. сутринта до 16,30 ч. В събота и неделя почива. Работодателите й се съобразили, че сама се грижи за малкия Даниил. Не може да се нахвали от отношението към нея в предприятието. Всички проявяват разбиране и са много добри с нея. Повечето са чели за съдбата й и са наясно пред какви трудности е изправена. "Радостното е, че до момента не съм чула никакви оплаквания от страна и на колегите и на ръководството на фирмата. Надявам се, че са доволни от мен

Не се щадя, старая се много

Няма да изпусна тази възможност. Досега единственият ми стаж от година и 10 месеца е моето майчинство", споделя Люба.

В предприятието отговаря за поддържането на необходимата хигиена в работните и общите помещения на сградата, на двора и прилежащите части. Знае, че трябва да бъде лоялна към фирмата, да изпълнява качествено и в срок задачите си. "Научих наизуст задълженията си. Не само всеки ден да чистя, но и да се грижа за цветята - да ги поливам, наскоро садих нови. Отпадъците се изхвърлят на точно определени места. Нужно е да съм самостоятелна, дискретна и прецизна. Заплатата ми можеше да е по-висока, но проблемът е, че съм с основно образование", разкрива благоевградчанката, завършила вечерно в 6-то СОУ "Иван Вазов" в града. Не си е взела само матурата по биология, за да получи диплома за завършено средно образование. Амбицията й е още това лято да реши този проблем, понеже има желание да учи и висше.

Затова си е купила учебници по биология

и книги с тестове по български език. Смята да се пробва в Югозападния университет в Благоевград. Ако я приемат, ще учи връзки с обществеността.

"Доскоро бях толкова потисната от опасността да загубя жилището си, че нямах сили за мечти. Нямах и желание да направя нещо за себе си. Този страх ме обсебваше през цялото време. Но днес всичко е доста по-различно. Имам и работа, имам и мечти", казва Любомира. Сутрин води на ясла малкия Даниил, след работа го взема. Майка й Здравка се е принудила да започне работа в заведение в Бургас, за да изкарва повече пари. Тя е майстор-сладкар. 16-годишният й брат също е по-спокоен. Преди бил доста нервен, това се отразявало и на ученето му. Вече е подобрил оценките си в училище, вкъщи е прилежен и помага на кака си.

Води племенника си Даниил на ясла

взема го, извежда го навън, разхожда го. Започнал да чете книги, иска от Любомира да му купува все нови и нови четива. Последната е "Диви разкази" на Николай Хайтов.

"Дори бившият ми мъж и баща на детето ми се промени. Иван от години е на гурбет в Англия. В началото въобще не ми помагаше. Но наскоро си дойде специално заради сина си. Купи му много дрехи, ново и хубаво колело, че и на мен подари мобилен телефон. За рождения ден на Дани, който е на 20 юни, обеща да му вземе голяма кола с дистанционно, която детето ще може да кара и само", разказва младата майка.

Нейният страх сега е банката да не започне да спира голяма част от заплатата й. В битката много й помага депутатът от БСП Страхил Ангелов, който се трогнал от съдбата й. Звъни й почти всеки ден. Три пъти идвал в Благоевград. Последният път водел със себе си и адвокат Върбан Върбанов. С общи усилия успели най-сетне до получат всички документи по кредита на бащата на Любомира. Преди това й отказвали банковите чиновници. "Оказа се, че дължимата сума е набъбнала на 115 000 лева. Тази сума е непосилна за мен.

Натрупала се е заедно с лихвите и таксите

за частен съдебен изпълнител. Миналата седмица адвокат Върбанов ми прати попълнена жалба, която внесох в Районна прокуратура - Благоевград. Искаме да се разгледа казуса с отпускането на кредита на баща ми. Как може на човек с 300-400 лева месечен доход да му дадат почти 90 000 лева за 70 квадрата панелен апартамент?!", чуди се Люба. Страхил Ангелов пък я успокоява и все й повтаря, че няма от какво да се бои. Обещал е да й помогне. И това още повече я обнадеждава. "Заради Даниил и брат ми дишам, за тях се боря. Няма да позволя на никой да ни съсипе бъдещето. Не ща подаръци от банките, а шанс да разсрочат дълговете. Млада съм, готова съм цял живот да работя, за да ги върна, но детето ми да има покрив над главата си", изповядва се младата благоевградчанка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай