Лупинги на МиГ-29 над София за Гергьовден (ОБЗОР)

Лупинги на МиГ-29 над София за Гергьовден (ОБЗОР) | StandartNews.com

Армията отбеляза празника си с най-мащабния от години военен парад

Впечатляващ лупинг на тройка изтребители бе кулминацията на най-мащабния военен парад на Българската армия за последните седем години. Над 10 000 души публика, сред които президентът и главнокомандващ въоръжените ни сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов и вицепрезидентът Маргарита Попова, се удивляваха на ефектните изпълнения във въздуха. Същинско майсторство демонстрира пилотът на МиГ-29 майор Любомир Славов, който изпълни серия от 3-4 фигури "възходящо тоно" от висшия пилотаж по случай Деня на храбростта и армията - 6 май. Тройката самолети МиГ-29 и два Су-25 завършиха демонстрациите на летателната ни мощ, след като преминаха във формация клин над зрителите и се разпуснаха във ветрило. След това майор Славов даде пълен форсаж от височина 300 метра нагоре и се извиси в небето, където направи фигурите за кеф на многохилядната публика на площад "Александър I" и по протежението на бул. "Руски". Някъде там изникна в кадъра на фоторепортера Михаил Кършовски с образа на закрилника на армията свети Георги.

1300 военни, 35 бойни машини и 12 самолета и вертолета разтресоха жълтите павета на София. Българската армия показа най-доброто от това, с което разполага в момента, а венец на парада беше демонстрацията на два зенитни комплекса C-300. Подобен парад с авиация България видя за първи път от 2009 г. насам.
Парадът бе командван за първи път не от генерал от пехотата, а от контраадмирал Митко Петев от Военноморските сили, който докладва готовността на войските пред президента и главнокомандващия на армията Росен Плевнелиев. Държавният глава прие почетния строй, поздрави 9-те блока военни и произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.
Вертолет Ми-17 с развят български трикольор откри парада. След него зрителите видяха тройка вертолети - Вell 206, Cougar и военноморския PANTER. Минута по-късно след тях прелетяха и военнотранспортните Ан-30 и "Спартан". После дойде време и 3 самолета от учебната авиация във формация - L-39ZA Albatross, ескортиран от два самолета Pilatus РС-9М. Авиационната част завърши с полет на водач МиГ-29 и два самолета Су-25. Веднага след тях запалиха машините на пехотата. Първи минаха през площада 2 танка Т-72, след това бронираните машини на пехотата - БТР, МТЛБ, и БМП. Зрителите видяха ракетни комплекси - "ОСА" АК; "Точка"; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125. Накрая преминаха и бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270; бронирани "Хамър". Българите видяха за първи път и бойните бронирани колесни машини "Commando select" и "Guardian", както и бронирани автомобили "Пустинна котка". Преди това крак по жълтите павета набиха знаменният взвод и представителна част на Националната гвардия, гвардейският духов оркестър, слушателите от Военна академия "Г. С. Раковски" и Националното военно училище "Васил Левски", блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместно командване на силите, Военна полиция.
Час преди военния парад бе отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, а президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева положиха венци пред Паметника на Незнайния воин на площад "Свети Александър Невски".

29 изтребителя ще пазят небето ни до 2020-а

Армията ни остава с 37 000 души състав, а на въоръжение ще има 29 бойни самолета и 102 танка. Това е записано в плана за развитието й до 2020 г. В същото време бойната ни авиация трябва да бъде модернизирана с приетите от Народното събрание 2,4 млрд. лв. В този бюджет се включва нов боен тип самолет, модернизацията на МиГ-29, както и инвестиции за флота и сухопътните войски.
Според военното министерство инвестиционният проект за осигуряване на летателната годност на МиГ-29 ще се реализира в периода 2016-2017 г. и предвижда осигуряването на летателната годност на минимум 10 самолета. Процедурата за нов боен самолет трябва да започне сега, ако искаме да ги експлоатираме след 5 години, заяви преди дни началникът на ВСС ген. Румен Радев.

За покупката на 238 бронирани бойни машини на пехотата са необходими 1 млрд., и то ако се произвеждат като джойнт-венчър между американската компания Textron и "Терем". Подобен проект би трябвало да е приоритетен, защото изграждането на батальонни бойни групи, сертифицирани по стандартите на НАТО, е основното изискване на алианса към армията ни.
Още на натовската среща на върха в Уелс от есента на 2014 г. страната ни пое ангажимент да спре намаляването на военния бюджет, след което плавно да го увеличи до 2% от БВП (сега е около 1,5 на сто, като 20% от сумата отидат за модернизация.

Президентът: Мирът и свободата са поставени на изпитание

Днес международната средa е усложнена, войната и терорът са факт. Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в своето тържествено слово по случай деня на храбростта - 6 май. "Гражданите очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване на кризите. Бързо и лесно е да рушиш и да дестабилизираш, трудно и бавно е да възстановиш разрушеното", заяви държавният глава. "Не трябва да местим граници, а да мислим отвъд границите, продължи Плевнелиев и изтъкна, че смисълът на политиката е да създадеш общество, което е свободно и толерантно. "Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност и трябва да се отстояват ежедневно и от всеки", подчерта Плевнелиев. Той отбеляза, че средствата за отбрана трябва да достигнат 2 процента от БВП до 2024 година. "Сега е необходимо най-важното - доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация", допълни Плевнелиев. Президентът каза още, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята. Държавният глава посочи, че днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас.
"България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права. Отстояваме принципни позиции в ЕС, в съгласие с демократичните ценности. Не демонстрираме национален егоизъм, а търсим общоевропейско решение за всяка една от кризите, защото само това е устойчивото решение", каза президентът Плевнелиев.

С камбанен звън посрещнаха мощите на св. Георги

Хиляди се стекоха пред храма "Св. Богородица", за да видят златната десница

С тържествен звън на църковни камбани Бургас посрещна мощите на св. Георги. Частица от десницата на Победоносеца остава завинаги в морския град. С литийно шествие по улиците на града мощите на светеца бяха пренесени в храм "Св. Богородица" от бургаското духовенство и Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който ги прие лично от архиерейския наместник отец Севастиян. Тържествената церемония по предаването им бе съпроводена с извънредни мерки за сигурност. Реликварият с нетленните останки на Св. Георги е дарен от атонския манастир Ксенофонт със съдействието на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и Балканско Атонско Сдружение и по инициатива на кмета Димитър Николов. В тържествената процесия се включиха стотици граждани, представителни военни части, духовници и политици. На церемонията присъства и председателят на Управителния съвет на "Лукойл" Сергей Андронов.

Веднага след като реликварият бе внесен в църквата "Св. Богородица", пред малкия храм се извиха дълги опашки от вярващи, дошли да се поклонят пред светинята. Ковчежето е със златисто покритие отвън, а в него е поставена златна десница, в която са вплетени частици от нетленните останки на светеца. "От днес Бургас има ново духовно съкровище - част от мощите на великия Победоносец. Всички православни християни, когато имат проблеми, затруднения, трябва да дойдат в храм "Св. Богородица" в Бургас и смирено и с вяра да възнасят своите молитви към великия чудотворец и победоносец. Нека тези молитви бъдат чути и приети от него и удовлетворени, нека тези, които се молят, имат радост и получат здраве. Няколко пъти съм бил в манастира Ксенофонт в Света гора. Точно преди 40 години се поклоних пред мощите, но не знаех, че Господ ще ни удостои с тази голяма светиня", каза митрополит Иоаникий. Кметът Димитър Николов пък обяви, че освен патрона на града свети Николай Бургас ще има и още един пазител - свети Георги. "В нашето православие съществува вярата, че тези мощи носят лечебна сила. Аз продължавам да вярвам, че добрите и успешни дни за нашия град предстоят и за в бъдеще", заяви Николов.

Духовници отказаха служба с Дионисий

Свещениците от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се разбунтуваха срещу архимандрит Дионисий и отказаха да служат с него за Гергьовден. Поводът за недоволството им е приумицата на духовника с великденската заря.
"Няма да служим Света литургия с него. Ако иска, нека го прави сам", обяви свещеник Костадин Гаврилов. Подкрепиха го и останалите, които заявиха, че шефът на църковното настоятелство на храма си прави каквото си иска, без да го съгласува с патриарха и Светия синод. Отчетата не спестиха критики към Дионисий и дори го обвиниха, че прави "циркаджилъци" по време на службите и че въвлича всички в неща, които нямат нищо общо с канона. Според тях Дионисий лъжел, че е имал благословията на патриарха за промените в службата и за викането на гвардейците и пускането на заря навръх Великден. Тогава минути след полунощ, след като Негово светейшество произнесе "Христос воскресе", а миряните отговориха с "Воистина воскресе", църковният хор бе прекъснат от "Тих бял Дунав" в изпълнение на духовия оркестър на гвардейците и от пукота на заря.

5-метрова скулптура на светеца в Поморие

5-метрова скулптура на свети Георги бди над жителите на Поморие. Новият символ на морския град бе официално открит точно на Гергьовден. Светецът е на голяма почит в Поморие и е обявен за закрилник на града. Внушителната композиция се извисява върху масивен постамент и изобразява свети Георги върху кон, с копие в ръка, забито в змея. Скулптурата е изградена близо до мъжкия манастир "Св. Георги". Тя е изработена от бронз и тежи повече от три тона. За тържественото откриване на фигурата на светеца се стекоха хиляди поморийци. Близо две години продължиха консултациите за визията и позиционирането на монумента. По грандиозния проект, който вече е новият символ на Поморие, работеха Христо Георгиев, Стефан Вепшек, Пенчо Шейтанов, Руслан Русев. За изграждането бе учредена фондация, която събра над 250 000 лева от дарения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай