Зловещи наводнения очакват планетата. Причината - Луната

Според учените през следващото десетиетие орбитата на Луната ще се измени до степен, че ще влияе по-сериозно на приливите и отливите

Зловещи наводнения очакват планетата. Причината - Луната | StandartNews.com

Луната може да е причина за по-сериозни и по-чести наводнения. Причината е нестабилната ѝ орбита, чието влияние започва да се "усеща" повече и на Земята, твърди проучване на НАСА, цитирано от CNET.

Според учените през следващото десетиетие орбитата на Луната ще се измени до степен, че ще влияе по-сериозно на приливите и отливите. Крайбрежните райони ще са основни потърпевши от това, като те могат да очакват "драстично увеличение" на наводненията, предупреждават учените.

Разбира се, причина не е само Луната. Заради глобалното затопляне и топенето на ледовете, средното ниво на световния океан също се покачва. Това и в момента е проблем за населените райони в ниските височини.

В комбинация с макар и минималната промяна на орбитата на Луната, наводненията могат да станат много често явление, предупреждава администраторът на НАСА Бил Нелсън. Той казва, че екипът на космическата агенция за следене на морското равнище работи за предвиждането на тези събития и планирането на стъпки за намаляване на щетите.

Учените са изработили няколко сценария за развитието на ситуацията през следващите 60 години. Чрез тях ще може да се предвижда и в по-конкретни времеви периоди какво би се случило, на базата на наличната към даден момент информация. Една от целите е да може да се предвиди през кои месеци ще има по-голяма вероятност за наводнения.

Нестабилната орбита на Луната не е нещо ново. Учените знаят за нея от 1728 г., като тя е 18,6 години и са я разделили на два равни цикъла. През първия приливите са по-ниски от средното, а отливите - по-големи, като се получава изравнителен ефект. През втората половина обаче се получава обратен ефект с по-големи приливи.

Следващият подобен цикъл ще е през 30-те години, когато, при сегашното темпо на топене на ледовете, се очаква и значително увеличение на морското равнище. Именно затова учените предупреждават, че трябва още от сега да се започне с планиране на нужните мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай