Лоши метеорологични условия в Пакистан

Какво се случи

Лоши метеорологични условия в Пакистан | StandartNews.com

Отровен смог разболя хиляди хора в пакистанския град Лахор, където местните власти бяха принудени да затворят училища, паркове и пазари за четири дни, предаде днес Асошиейтед прес. 

Лахор, наричан пакистанската столица на културата, многократно е бил обявяван за най-замърсения град в света, отбелязва АП.

Сега Лахор е в плен на отровен сив смог.

Лекари посъветваха хората да носят маски и да останат по домовете си. Местни жители заявиха, че мнозина се оплакват от кашлица и проблеми с дишането.

"Носенето на маски и оставането вкъщи са двете най-лесни решения, за да не влизаме в болниците заради респираторни заболявания, очни инфекции и кожни болести", каза Салман Казми от най-голямата болница в Лахор, където тази седмица хиляди хора са получили медицинска помощ заради подобни проблеми.

Концентрацията на фини прахови частици във въздуха достигна днес равнище от 450, което е смятано за опасно. Експерти твърдят, че изгарянето на растителни остатъци в началото на сезона за засаждане на зимна пшеница е основна причина за замърсяването, предаде БТА.

Лахор някога е бил известен като града на градините, но бързата урбанизация и рязкото увеличаване на населението са оставили малко място за зеленина, отбелязва АП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай