Летял ли е наистина Гагарин в космоса?

Американски съд обяви, че полетът му е мистификация на киностудио в Одеса

Летял ли е наистина Гагарин в космоса? | StandartNews.com
  • Десетки версии за смъртта на космонавта, наричат го дори агент на ЦРУ
  • Американски съд обяви, че полетът му е мистификация на киностудио в Одеса

Повече от 60 години след първия полет на човек в космоса, конспирациите около мисията на Юрий Гагарин не стихват. На 12 април 1961 г., руският космонавт извършва пълна обиколка около Земята за 108 минути с космическия кораб "Восток 1", ставайки първият човек в космоса. Когато се връща на Земята, на Гагарин се гледа не просто като герой, а като

олицетворение на силата на Съветския съюз

На негово име са наречени улици, издигат се паметници. След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз - най-високата награда в СССР. Но от години има различни теории, че Гагарин не е бил в космоса, че при най-ранните съветски опити може би са летели други космонавти, които никога не са били оповестени пред широката общественост.
Последната версия - на американски блогъри, които твърдят, че са събрали доказателства как руснаците са заснели първия полет на човек в космоса в кино, завърши дори със съдебно решене.
На 25 септември 2020 г. съд в щата Флорида обяви полета на Юрий Гагарин в космоса за мистификация на руско киностудио. В резултат на това, първият човек в космоса де юре стана американецът Джон Глен. Любопитното е, че откакто американският астронавт Нийл Армстронг стъпва на Луната, конспиративните теории твърдят, че това не се е случило, а е било заснето в холивудско студио. За режисьор на суперпродукцията дори се сочи гениалния Стенли Кубрик. В приетите от съда доказателства на US-блогърите се твърди, че и

самият Юрий Гагарин като личност е измислен

Американските блогъри считат, че неговата роля е изпълнена от театралния актьор Григорий Расторгуев, а полетът всъщност е станал в павилиона на киностудиото в Одеса. Всъщност преди първия общопризнат пилотиран полет в космоса е имало смъртоносни произшествия с участието на хора, свързани със съветската космическа програма. Един от първите фатални случаи е смъртта на Валентин Бондаренко, член на съветския отряд на космонавтите. Но космонавтиката на СССР е била свързана с военните амбиции на страната, а комунистическите власти са укривали неудобните за тоталитарния режим факти. В действителност много провалени изстрелвания не са били оповестявани. Също така важни моменти от космическата история са били пренаписвани или умишлено митологизирани. Освен това на стартовите площадки на съветските космодруми изобщо не са били допускани външни наблюдатели, още по-малко журналисти.
Десетилетия след полета на Гагарин са установени

основни събития, които съзнателно са били укривани

от съветската власт. Тъй като СССР отказва да реагира на законните искания да публикува подробно описание на ракетата-носител и кораба, се предполага, че самият полет е фалшифициран. Кореспондентът на вестник "Ню Йорк Дейли Мирър" пише:
"СССР не предоставиха никакви доказателства за последните си твърдения за изключително космическо постижение - полета на Юрий Гагарин в орбита около Земята. Той може и да е направил този полет в орбита, но може и да не е. Някой трябва да поеме ролята на съмняващ се и ние с радост приемаме тази роля. Дайте ни доказателства."
Не съществуват независими доказателства за полета на Юрий Гагарин, освен потвърждението на Агенцията за национална сигурност, разсекретено сравнително наскоро. Полетът на кораба "Восток" продължава само 108 минути, а анализът на документите 106 минути. Всички данни за него, предоставени на обществеността, идват само от СССР и те са внимателно дозирани и често изглеждат противоречиви. Първоначално властите са твърдели, че Гагарин е кацнал с капсулата. По-късно се оказа, че не е така - той е катапултирал и се спуска с отделен парашут. При спускането в херметичния скафандър на Гагарин не се задейства веднага клапанът, който следва да пропусне въздух, и космонавтът едва не се задушава. Друг проблем на този полет се оказва мястото на приземяване, което е могло да стане в ледените води на Волга, но Юрий Гагарин успява да направлява парашута и да се приземи на 1 - 2 километра от брега. Имало е и проблеми с разделянето на сервизния модул от обитаемата капсула на кораба и освен това е имало множество нежелани превъртания. В края на полета спирачната система сработва нормално и успешно, но с недобър импулс и 10 минути преди навлизане в атмосферата корабът започва да се върти в безпорядък със скорост 1 оборот в секунда. Когато корабът навлиза в по-плътните слоеве на атмосферата, съединителните кабели прегарят, а командата за отделяне постъпва от термодатчиците и спускаемият апарат се отделя от двигателния апарат. В атмосферата капсулата се загрява и външната температура достига 3000 - 5000 рC, по стъклата започват да се стичат

струи разтопен метал

а самата кабина започва да се тресе. Според информация от Белия дом, американското разузнаване е проследило съветската ракета от самото излитане до кацането на кораба. Президентът Кенеди е изпратил своите поздравления към Москва. Конспирациите за Юрий Гагарин не спират до тук. Националният герой умира при твърде мистериозни обстоятелства. По време на тренировъчен полет самолетът МиГ-15 УТИ с пилот полковник Гагарин и инструктор полковник Серьогин се разбива на 27 март 1968 година. Причината за катастрофата, убила Гагарин и Серьогин, не е напълно изяснена и поражда редица спекулации. И до днес няма категоричен отговор каква е причината самолетът за по-малко от минута да се срине от небето и да се забие в земята със скорост от 750 км/ч, а от пилотите да не остане почти нищо. В 10:18 ч. Гагарин и Серьогин излитат с учебния самолет МИГ-15 УТИ. Времето в онзи ден не е идеално, но не е представлявало никаква опасност за опитни летци. Заданието също не е било трудно. За работата им в пилотската зона са били предвидени 20 минути, но още в 10:32 Гагарин иска разрешение да се връщат към базата. Оттук-нататък самолетът на Гагарин и Серьогин губи връзка. Докладът не може да посочи причина. Материали, свързани с разследването на гибелта на Гагарин и Серьогин, в съветски времена са били засекретени. Най-нашумялата версия е на космонавта Алексей Леонов, който приписва вината за катастрофата на друг самолет, прелетял прекалено близо. Истината, според Леонов, е, че съветски Су-15 - много по-голям от МиГ-15 на Гагарин - нарушава въздушното пространство на по-малкия самолет, карайки пилотите да загубят контрол. Симулациите потвърждават, че заключението на Леонов е възможно.
Версиите са десетки. Едни казват, че Гагарин е бил пиян. Други - че е

имало среща с НЛО

Версията определено се подхранва от предполагаемата вяра на Гагарин в тях. Трети са категорични, че първият космонавт изразявал недоволство от съветската власт и бил "нарочно отстранен". Може би Гагарин е бил отровен от ЦРУ или самият той е бил таен агент на ЦРУ. Или всъщност е оцелял при катастрофата, само за да бъде скрит в съветско психиатрично отделение до истинската му смърт през 1990 г. Има хора, които вярват, че той е жив и днес, самоличността му е пазена през всичките тези десетилетия чрез интензивна пластична хирургия. Има и версия, която гласи, че Юрий Алексеевич всъщност не е загинал на 27 март 1968 г. Уморен от почести и слава, той просто бил зажаднял за покой и затова инсценирал смъртта си. След което заминал за Оренбургска област, където изживял дълъг живот в забравено от бога селце, под чуждо име, радвайки се на лова и риболова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай