Легендарен египетски фараон оживя! Уникално постижение

Какво направиха с образа на култово име

Легендарен египетски фараон оживя! Уникално постижение | StandartNews.com

Лицето на един от най-великите владетели на Египет Рамзес II е възстановено 3200 години след неговата смърт, съобщава Daily Mail. Новата научна реконструкция е дело на египетски и британски специалисти. Учените са използвали 3D модел на черепа, и да възстановят неговите черти

След това те „връщат“ процесите на стареене почти половин век назад, за да покажат как е изглеждал управникът в разцвета на силите си. Резултатът е първата изцяло научна реконструкция на лицето на фараона, базирана на компютърна томография на действителния му череп.

Лицето на фараона е било красиво, с характерни черти – ясно изразен нос и мощна челюст, отбелязва проф. Сахар Салим – една от изследователите от Университета на Кайро и авторка на 3D модела на черепа.

За да пресъздадат портрет, максимално близък до образа на Рамзес II, изследователите проучват и съхранените до днес писмени източници за управлението му

Проектът е вторият по рода си, ръководен от Сахар Салим наскоро, след научната реконструкция на лицето на фараона Тутанкамон, завършена от кралския скулптор Кристиан Корбет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай