Лед под възглавницата спасява от умора и жега

Лед под възглавницата спасява от умора и жега | StandartNews.com

Представете си, че прекарвате няколко часа в сауна. Сега отворете вратата - този път сте във фризер. Абе, защо да си го представяте, като много добре знаете за какво става дума. В офиса, автобуса или метрото някой е полудял по идеята за готиния вездесъщ климатик. В същото време се чувствате уморени, отпаднали и като цяло адски потиснати за двете седмици, които имате да добутвате до заветната отпуска. И макар летните хитове да ни убеждават, че през този сезон сме изключително свежи, всъщност всички прегряваме. Някои губят апетит и стават раздразнителни, други ги удря в корема - с диария, повръщане или гадене. Впрочем, това не се случва само у нас. Дори мощни работяги като японците страдат от същия проблем. След множество оплаквания от лятно изтощение в Токио, д-р Такао Мацумото е стигнал до заключението, че главният проблем на хората в топлите дни е изпотяването. Какво се случва?

Тялото ни се загрява прекомерно и автоматично задейства потните жлези, които свалят температурата. Тази схема в един момент се изхабява и след известно време спира да работи.

Д-р Мацумото предупреждава, че това досадно състояние не бива да се приема като нещо незначително. Ако я оставите настрана, умората може да ви нанесе обезводняване, схващане или дори топлинен удар. Лекарите предлагат няколко прости начина за справяне с нея. Вижте ги.

Облечете жилетка в офиса

Да, знаем колко неприятни могат да бъдат колегите, които полудяват по климатици. Ако ви е омръзнало да спорите с тях, носете си демонстративно жилетка с дълъг ръкав. В Япония множество чиновници изразяват своята неприязън към разхлаждащите инсталации с ютанпо - бутилка с топла вода, която там се използва при най-големите студове в годината за сгряване на леглото. Големите разлики в температурите вън и вътре са ужасно неприятни и заслужават порицание към тези, които не го осъзнават и за нищо на света не са готови да си ги спестят. Но все пак не стигайте дотам.

Наспете се

Звучи елементарно, но всъщност сънят е жизненоважен за предпазване и възстановяване от задуха. Ако не можете да заспите от жегата, пробвайте с изстуден предмет под възглавницата за няколко минути - може и лед. Ако пък си държите на климатика, пуснете го с таймер, който да го изключи след някакво време. Никога не спете цяла нощ на изкуствена температура, има голяма вероятност от подобно удоволствие да се чувствате отпаднали през целия ден.

Тренирайте редовно

Хората, които упражняват честа физическа дейност, са в пъти по-защитени от топлинната умора. Сещате се защо е така - телата им са свикнали на температурните промени. Спортът явно навсякъде е от полза, така че ако искате да сте здрави, няма как да си спестите усилията.

Колкото по-жилави и здрави мускули имате, толкова по-силни сте срещу сезоните. И това не важи само за лятото.

Търсете калий, магнезий и витамин B

Кейко Камачи, диетолог и професор по хранене, твърди, че балансираната диета е изключително полезна през лятото. Правилата са стандартни - три задължителни хранения през деня и меню, което ни дава енергия. Летните зеленчуци - домати, патладжан и краставица съдържат ценни антиоксиданти, които да ни предпазят от ултравиолетовите лъчи. Плодове като динята и прасковата ще ни набавят нужните минерали, които губим, докато се потим.

Впрочем любопитно е да знаем, че липсата на достатъчно калий е също толкова голям рисков фактор за високо кръвно налягане и инсулт, колкото е големият прием на сол. В тази връзка ви препоръчваме да се навъртате около кайсиите, които са шампиони относно този минерал - сушените съдържат 755 мг в по-малко от 100 грама. Освен това си имат и магнезий, което ги прави суперхрана за справяне с отпадналост. Но не прекалявайте. Д-р Комачи съветва да не се нахвърляме само на една-единствена храна, а да ядем по малко от всичко.

Винаги, когато се чувствате изтощени, си набавяйте витамин B, който помага на тялото да преобразува храната в енергия. Но не си внушавайте, че някакво хапче ще направи магия.

Изкуствените витамини могат да раздразнят стомаха, затова се опитвайте до колкото е възможно, да ги приемате с ядене. Групата на витамин B ще намерите в черния дроб, рибата, яйцата, изварата, млякото, морковите, соята, броколите, морските дарове, ориза.

Избягвайте кафето и алкохола

Винаги имаме нужда от добра хидратация, но през лятото това се усеща най-силно. Както знаем, кафето и алкохолът не са много добри в това - дори напротив, обезводняват ни. Затова специалистите ни препоръчват да спрем/намалим консумацията на възбуждащите средства - поне за тези няколко месеца. Вода, фреш и билков чай могат да бъдат новите ни приятели за сезона.

Заредете се с люти чушкиТоп 7 на най-добрите билки за жарките месеци

Знаете поговорката "Когато животът ти поднася лимони, направи си лимонада". Може да я обърнем така: "Когато лятото ти поднася жега, отвърни му с люти чушки". Може идеята за нещо пиперливо на вкус да не ви звучи симпатично на 35-градусовите температури, но всъщност това е един от най-блажените начини да се справите с топлината. Отново се връщаме към нуждата от изпотяване. Просто хапнете две чушлета и ще разберете за какво става въпрос.

 

Лятото е подходящ сезон да излезем за билки и да се запасим с лекове срещу зимните студове.
Макар щандовете на магазините и аптеките да са затрупани с всичко, което има в гората, изобщо не е същото. Често билките се предлагат в лоши за съхранение кутии и леталните им съставки са си заминали, докато стигнат до нашите чайници. След подобен опит много хора решават, че билките не помагат и най-добре е да си се вземе немското фармацевтично хапче. Истината обаче е, че просто трябва сами да си ги наберете. Направете го тази година - ще се убедите, че няма нищо по-благато от даровете под слънцето.

Ранилист - антибиотикът на хайдутите

Ако сте почитател на билките, но винаги нещо ви липсва, вероятно това е ранилист, наричан още раков бодил или рошовина. В по-интересните и геройски времена хайдутите мъдро използвали това растение за какво ли не. Сега е моментът да си го набавите чист от гората, тъй като цъфти от юни до края на август. Лечебният му състав се дължи на бетоницин, турицин, флавоноиди, етерично масло, дъбилни вещества и др. Употребяват се листата и коренът. Тази билка е набедена за враг на рака, което я прави отровна и изисква внимателен прием.

Препоръчително е дневно да се употребява 1 супена лъжица с 600 милилитра кипяща вода, разпределена на 3 дози по една винена чаша. Ранилистът е доказал действието си при стомашни и чревни заболявания, настинки, болести на бъбреците и пикочния мехур, жълтеница. Използва се при нервно изтощение и обща отпадналост.

Жълт кантарион - божествено растение

Жълтият кантарион е като ол инклузив на билките. Любим е на редица лечители, сред които Петър Дънов и Мария Требен. Билкарите го наричат "вълшебната билка", а християните "божественото растение", асоциирайки го с кръвта на Спасителя. Смята се, че в деня на разпъването на Исус Христос любимият му апостол събрал всички цветя под кръста и ги раздал на простосмъртните. Голяма част от тях били от жълт кантарион. Той е широко разпространен по нашите планини, затова задължително си наберете, ако го видите по време на разходка.

Безспорно най-призната е ползата му при депресивни и панически състояния, като съставът му е близък до този на антидепресантите - но без страничните ефекти. Това е подкрепено не само от привържениците на хомеопатията, но и от учените. Еликсирът от жълт кантарион ще ви предложи спасителен пояс при гъбички, хемороиди, бъбречни проблеми, епилепсия, цистит, анемия и акне. Освен това тушира главоболието, безсънието и действа като афродизиак.

Мащерка - съкровищница на антиоксиданти

Неслучайно това е една от най-разпространените билки у нас. Другите му имена са бабина душица и овчарски босилек. Мащерката е едно от най-вкусните и полезни родни растения, затова освен като лек, я използваме и в готварството. Тя съдържа няколко вида антиоксиданта (флавоноиди, терпинен, бета каротин), които моментално я превръщат в суперхрана и пръв помощник срещу свободните радикали, които причиняват стареенето на клетките. Билката съдържа и тимол - антимикробен агент, който съдейства срещу редица микроорганизми - паразити, вируси, бактерии. Ако не можете да си я набавите директно от поляната, ще я намерите под различни форми в дрогериите - масло, сушена билка, течен екстракт, пудра, сух екстракт. Според билкарите, тя е способна да понижи холестерола, да помогне на черния дроб и да се бори с анкилостома (паразит, който живее в дванадесетопръстника и тънкото черво).

Помага при настинка - срещу кашлица, главоболие, температура. Бори се със зъбната плака и подобрява устната хигиена. Използва се външно при акне, рани, кожни и ревматоидни
заболявания.

Черен и бял оман

У нас има два вида оман, които цъфтят по различно време и всеки носи своя лек. Черният се нарича зарасниче и можем да го срещнем край води и сметища през цялото лято. Макар да си е избрал подобни места, зарасничето никак не е за изхвърляне. Ако си приготвите тинктура от него (със спирт или глицерин, за да разтворите летливите компоненти на билката в мехлема), можете много ефикасно с компреси да лекувате ревматизъм, отичане на стави, схванати крайници, пренатоварвания, изкълчвания, разширени вени, та дори парализа.

Белият оман пък е атомна бомба за всички бактерии. Името му на латински е хелениум, защото според легендата, той е поникнал от сълзите на хубавата Елена от Троя. Него отидете да си наберете през септември-октомври. Билкарите казват, че той е задължителен за всяка бременна жена като средство, предпазващо от преждевременно раждане (укрепва матката).
Но хелениумът е полезен за всичко - заболявания на дихателната система, чревни паразити, диарии, язви, гастрит. Стимулира храносмилането и апетита. Използва се при болезнена менструация и има жлъчегонно действие.

Дивата мента - бензин за ума

Всъщност няма нужда да ви запознаваме с нея. Всички я ползваме толкова често, че дори не си даваме сметка - нещо като синдрома на градските забележителности. Но пък няма как да не отдадем нужното уважение на ментата - най-малко заради зелената чашка със спрайт, която консумираме на плажа. У нас природата я ражда навсякъде по високите части и я има в 9 вида. Най-подходящо е да си я набавите сега, именно през август. В Древен Рим билката се считала за стимулатор на мозъчната дейност и паметта, затова студентите си окачвали ментови венци на главите преди да отидат на занятия. В листата й се съдържат етерични масла, които можем лесно да усетим с мирис. Стига да не сте алергични към ментол, тази билка е в състояние да облекчи редица болестни състояния - мигрена, простуда, кашлица, болки в стомаха, метеоризъм. Целебна е при заболявания на жлъчката, хроничен панкреатит, разстройство. Действа при безсъние, депресия и главоболие.

Гръмотрънът вместо хапче за тънка талия

Тази билка не е много популярна, но за сметка на
това е като мелачка за целулит и излишни мазнини. Коренът на гръмотръна е извор на етерични масла, минерални соли, смоли и дъбилни вещества, които често се използват в медицината за слабителни хапчета. Аптекарските продукти обаче могат така да ни напакостят, че да си поискаме обратно килограмите. Доверете се на природата - тя си знае работата.
Ефектът от билката е диуретичен и убива апетита. Имайте предвид обаче, че не е подходящ за хора с ниско кръвно и подрастващи. Ако се почувствате отпаднали, направете почивка.

Препоръчително е да се приема само 10 дни. Рецептата е: 2 супени лъжици се запарват за половин час в 400 милилитра вода, пие се на три части.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай