Лазаров: Инфраструктурно съоръжение ще спре миграционния натиск

Лазаров: Инфраструктурно съоръжение ще спре миграционния натиск | StandartNews.com

София. Единственото ефективно средство за справяне с миграционния натиск е изграждане на инфраструктурно съоръжение. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров пред журналисти. Той обясни, че трябва да бъдат построени пътища за нормалното патрулиране на служителите по охрана на границата. И изтъкна, че по този начин ще се сведе до минимум рискът за служителите, патрулиращи по българо-турската граница от една страна. Лазаров каза още, че по този начин ще стане възможно освобождаване на жива сила, която ще влезе във вътрешността на страната.

В събота Лазаров е бил на проверка в Елхово, Болярово и Средец. Той посочи, че около 600 служители са командировани от вътрешността на страната към българо-турската граница от областните дирекции на министерството и около 400 служители на „Гранична полиция". „Още от първия момент, когато бяхме готови с всички анализи, бяха ясни две неща: този безпрецедентен натиск, няма аналог в нашата най-нова история и очакванията са той да бъде усилен предвид процесите, които текат в Близкия изток и Африка. Оттук нататък на нас ни остава възможността чрез организационни мерки да създадем необходимата среда за опазване на националната сигурност, общественият ред и свеждане до минимум рисковете от миграционния натиск и тероризъм", каза още той.

Битовата престъпност е намаляла с 9% през изминалата година, обясни главният секретар на МВР, цитиран от „Фокус". По думите на Лазаров, това касае обществото, а тази цифра в никакъв случай не е потенциалът на министерството. „Считам, че могат да се постигнат още по-добри резултати, особено с последното преструктуриране, което предложи вътрешният министър и с връщането на полицията във вътрешността на страната. Ще изисквам и ще се надявам да постигаме по-добри резултати", подчерта той.

„През миналата и по-миналата година имаме около 5 групи „фабрики за убийства", както ги наричаме. Някои от тях стигнаха до съдебна фаза, а други са до фаза съдебно производство. Това е един много показателен пример за противодействие, реално извеждане от среда, реално наказателно преследване на структури, които действително без оглед на позиции и човешки граници са отнели човешки живот и то през голям период от време", посочи Лазаров.

Родната полиция е показала и добри резултати по международния наркотрафик за изминалата 2014 г.: „Чрез интегрирания модел на противодействие на наркотрафика около 1 тон имаме задържан хероин за миналата година, което е много добро постижение. Имаме в пъти увеличение на задържаните количества и кокаин, и синтетични наркотици на българска територия, марихуаната и канабисът са над 50 тона. Това няма аналог с досегашната практика, като за 2013 бяха около 30-32 тона, за 2012 г. – са около 2 тона", обясни Светлозар Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай