Четвъртък,

Лазаров: 100% от парите за винетки отиват за пътищата

От: Администратор -
Лазаров: 100% от парите за винетки  отиват за пътищата
A
A
A

100% от приходите от винетни стикери се използват за ремонт на пътищата, каза пред "Фокус" инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). Той уточни, че вдигането на цената на винетките е с цел да се оправят пътищата. „Ние, като общество трябва да решим искаме ли да имаме хубави пътища. Ако искаме да имаме, то тези пътища струват пари и поддържането им пак струва пари", заяви инж. Лазаров и допълни, че недофинансирането в системата се е трупало във времето. „Ремонти, които е трябвало да бъдат извършвани в тези години са оставяни поради липса на средства. Всичкото това в момента води до 50% амортизация на пътната мрежа и повишаване цената на винетката с 30 лв.", уточни още той.

По думите му, 220 млн. лв. са събрани от винетните стикери през 2015 г. „Парите за снегопочистването ги даваме от приходите от винетните стикери, само че като се стопи снегът, тези пари реално отиват в канала. С 50 млн. лв. ние можем да направим 50 км пътища от третокласната пътна мрежа. Очакванията на хората са пътищата да са изчистени изцяло-до черно. Нормативите са да има 10 см сняг на пътното платно за трети клас пътища. Нормативите са, дори и снеговалежът да е спрял да има сняг на пътното платно и той да е отъпкан и опесъчен, за да не потъват колите в пресен сняг", каза още председателят на Управителния съвет на АПИ.

Лазаров съобщи, че предстои въвеждане на тол таксите, с които автоматично ще бъдат въведени електронните винетки, с което те ще станат от дата до дата. „Ако вие си купите годишен винетен стикер на 5 март 2017 г., то той ще бъде валиден до 5 март 2018 г.", каза Лазаров. По думите му, с въвеждането на тол таксите ще бъдат направени много анализи на пътищата. „Ще затягаме контрола, за да може всеки вложен лев, който е даден за ремонт да бъде оползотворен максимално добре. Защото, когато се кърпи на парче по разбит път заради безпаричието, на следващата година има отново дупки. От тази гледна точка най-добрият ремонт е превантивният – да бъде възстановена пътната конструкция и да бъде преасфалтиран участъкът, за да може той да издържи 10 години", допълни инж. Лазар Лазаров.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички