Лавина затрупа сноубордисти в Пирин планина

Лавина затрупа сноубордисти в Пирин планина | StandartNews.com

Екстремното каране на ски и сноуборд доведе до тежък инцидент в Пирин планина в неделя. Към 15,00 часа е подаден сигнал за свличане на снежни маси в района под хижа „Яворов" в централата на ПСС в София. Отново ставаме свидетели на неразумно каране по ски пистите, несъобразяване с указанията и с метеорологичните условия, което поставя на сериозно изпитание и живота на планинските спасители, това коментира пред „Фокус" председателят на Български червен кръст Христо Григоров.

Група от над 15 български сноубордисти тръгнали да карат в подножието на хижа „Яворов" в дълбокия над метър и половина сняг. Те обаче са активирали лавина и любителите на екстремните спускания са затрупани. Трима от тях са останали под падналите снежни маси.

„Нашата информация е, че един е изваден жив, вторият е в безсъзнание, а третият все още не е намерен в снега. Обстановката е сложна, има опасност от падането на нови лавини. Наши колеги тръгват с моторна шейна към мястото на инцидента", споделиха минути преди 16,00 часа планински спасители от Банско. Това безумие трябва да спре, защото се рискува човешки живот, категорични са те.

„Всеки ден поставяме въпроса да не се кара екстремно в това време. При положение, че снегът е толкова много, това е самоубийство. Като руска рулетка е. Поставя се под риск и нашият живот, но ние сме длъжни да помогнем на бедстващите в планината", твърдят служители на ПСС-Банско. Спасители са влезли в лавиноопасния район, за да намерят и измъкнат от снежната прегръдка тримата сноубордисти.

„Проблемът е, че планината не е магазин, за да я затворим и никой да не стъпва в нея. Но всеки трябва да прояви съзнание и да не поставя собствения си живот и този на другите на карта", споделят спасители от Банско.

„Много неприятен инцидент, държим непрекъсната връзка д нашия спасителен отряд. Осигурили сме необходимата техника, за да окажат адекватна и навременна помощ на пострадалите. Все още работят на терен, обстановката е много сложна и опасна. Не се знае какво е станало с тримата затрупани от лавината", каза кметът на община Разлог Красимир Герчев. Той уточни, че хижарите на хижа „Яворов" са предупредили фрийрайдърите да не излизат да карат в планината, тъй като има повишена лавинна опасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай