Купувач на БТК e оплетен със сепаратист от Донбас

Пиер Луврие

Купувач на БТК e оплетен със сепаратист от Донбас | StandartNews.com

Купувачът на БТК e оплетен с руски олигарх и с командир на сепаратистите в Донбас, съобщи сайтът forumnews.bg. Миналата седмица изненадващо се появи съобщение от никому неизвестния фонд LIC33, „включващ инвеститори от ЕС", в което пишеше, че консорциумът е придобил 43% от БТК, твърди forumnews.bg.

Сред членовете на консорциума е белгиецът с руски паспорт Пиер Мишел Луврие, който през последните месеци ударно купува акции във фирми, контролирани от Василев. В свое разследване агенция ФОРУМНЮЗ се опита да разбере кой е мистериозният Луврие, а отговорите, до които екипът ни стигна, са меко казано притеснителни, обясняват още от медията.

В медийното пространство се коментира евентуалната връзка на Пиер Луврие – новият инвеститор в „БТК", „Дунарит", „Авионамс", „НУРТС" и „ТВ 7" (все предприятия от кръга на Цветан Василев, придобити с пари на КТБ), с руския олигарх Константин Малофеев. Поставя се и въпросът каква ще бъде реакцията на българското правителство и на службите ни, тъй като се касае за структуроопределящи предприятия, свързани с националната сигурност.

Освен всичко налице е силно смущаваща връзка на Пиер Луврие с Игор Стрелков-Гиркин, който е командващ военните операции на сепаратистите в Източна Украйна.

Пиер Луврие (вляво) и Игор Гиркин. Отстрани на снимката белгиецът е написал: „Вечер с героите на нашето време, като най-големият от тях е Стрелков (Гиркин)

Това става ясно след публикации в руски интернет сайтове и блогове през ноември и декември 2014 г. (www.livejournal.com), включително коментари във Фейсбук (например профила на Олег Кашин – журналист, работил за вестник „Коммерсант"), свързващи руския олигарх Константин Малофеев, Игор Гиркин и Пиер Луврие. Както сам заявява Малофеев в интервю пред сайта Vedomosti.ru през ноември 2014 г., Луврие е негов бизнес партньор, чрез представлявания от това лице CFG Capital. Според думите на Малофеев (който е спряган за основния ръководител и осигуряващ подкрепа на руските сепаратисти), Луврие споделя изцяло неговите виждания за геополитическата обстановка.

Луврие е публикувал във Фейсбук и снимка със съпругата си Олга Дягилева и небезизвестната италианка принцеса Ирина Строци – наследница на богатата флорентинска фамилия Строци. Луврие е с руска военноморска униформа, а снимката носи заглавие – „След Севастопол – към Киев".

Луврие, съпругата му и Ирина Строци

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай