Куклите от шума с фурор в Европа

Направили и Джони Деп, разиграват "Карибски пирати"

Куклите от шума с фурор в Европа | StandartNews.com

Пловдив. Куклите от шума и техните малки майстори от пловдивското село Куртово Конаре, които преди година покориха България, вече превзеха и Европа. Миналата есен за децата от малкото селище близо до Пловдив и техните царевични кукли гласуваха половин милион българи, които ги изстреляха на първото място в класацията на вестник "Стандарт" "Чудесата на България 2".

Спечелиха приза за нематериално богатство на България в оспорвана битка с родни чудеса като чипровския килим и българската мартеница, които отдавна са известни зад границите на страната. Първото място на децата от Куртово Конаре им отвори вратите за турне в чужбина и само няколко месеца след като спечелиха класацията на националната кампания на "Стандарт", те заминаха за Виена, а след това за Париж. За тях пишат журналистите от вестник "Юропост". Следват снимки пред австрийските, френските и белгийските репортери.

В австрийската столица малките майстори подреждат изложба в Българския културен институт "Дом Витгенщайн". За първи път заедно с куклите показват и икони от царевична шума. Сръчните малки пръсти са пресъздали свети Георги, който убива змея, Света Богородица с Младенеца, дори Тайната вечеря. Публиката е от български емигранти и местни австрийци, които аплодират българските деца и ги канят в бъдеще отново да ги посетят с нова изложба и още по-хубави царевични кукли. Тогава ги забелязват репортерите, пишат репортажи, в които се споменават българските чудеса. На втори юни децата от Куртово Конаре и тяхната ръководителка Маргарита Момчилова са вече в Париж.

В продължение на една седмица имат изложба в централата на ЮНЕСКО. Техен домакин е лично генералният директор на организацията за образование, наука и култура Ирина Бокова. Насловът на изложбата във френската столица е "Да бъде светлина". Децата и учителката им дават две интервюта пред журналисти от "Юропост", които публикуват и снимки на техните кукли. Следват месеци, през които малчуганите и техните красиви царевични човечета постоянно са на изложби, правят демонстрации, участват в конкурси. Имаше дни, когато децата участваха в по няколко изложения едновременно, споделят ръководителката на кръжока Маргарита Момчилова и Емилия Шушерова, ръководител на читалище "Любен Каравелов 1897" в Куртово Конаре, където е работилницата за кукли от шума. Тук оживяват всички приказни герои от детския свят - Пепеляшка, Малката Русалка, Рапунцел.

От царевични листа хлапетата са направили дори Джони Деп и разиграват с него сцени от филма "Карибски пирати". "Това са герои от техния свят, не от моя, но по този начин аз също се обогатявам. Влизаме си в душичките един на друг и ни е много приятно заедно", разказва учителката Маргарита Момчилова. Самата тя прави кукли с фолклорни образи, откакто се помни, тъй като изработката на предмети от царевична шума е местна куртовска традиция. Често майстори лазарки, народни танцьори и танцьорки. Първите й царевични човечета пък са персонажите от приказката за Пепеляшка, които пази и до днес, тъй като са много издръжливи.

Никога не се е опитвала да променя цветовете на царевичната шума. Това държи да правят и децата от кръжока, тъй като по думите й този цвят не биха могли да постигнат. "Ще ни бъде трудно, а природата ни е дала един прекрасен цвят, който използваме и не искам да бъде развалян. С този цвят въздействието е много по-голямо", обяснява учителката. За материалите, които се използват в работилницата, тя казва още, че са екологично чисти и куклите не крият никаква опасност за здравето на децата, затова ще продължат да работят само с този материал. Освен шумата ползват понякога и царевични зърна, с които правят интересни пана. За закрепване пък си служат само с карфички, силикон или тел. "Децата изпитват голямо вълнение, когато правят куклите, и в същото време се забавляват", споделя още за творческия процес в читалището учителката по изобразително изкуство. Искрено признава, че заниманията им са истинско удоволствие както за децата, така и за самата нея, тъй като от света на малките творци е научила много.

Кръжокът вече с онлайн магазин

Малката работилница на първия етаж в читалища "Любен Каравелов 1897" вече не е обикновен кръжок. След успеха на куклите от шума в националната класация на "Чудесата на България 2" те намират партньор в лицето на Фондация "Духовно огледало" и нейния председател Татяна Костадинова. Сключват споразумение, като от страна на неправителствената организация получават помощ при организиране на ангажиментите за изложби, намиране на спонсори за самолетните билети за чужбина, за пътуването и всичко, от което се нуждаят децата, за да работят. Кръжокът вече има и собствено име - школа за пластика "Духовно огледало".

Постоянно в ателието работят 13 деца, но вратата на групата е отворена за малчугани, които идват понякога или сезонно, когато са във ваканция, при баба и дядо в селото. Школата има и онлайн магазин, в сайта на който могат да се видят всички кукли и предмети от шума, които се изработват в местното ателие, както и да се поръчат. Това може да стане на адрес www.kurtovokonare.com в раздел "Продавница". Кукли от шума влязоха и в протокола на Президентството след втората кампанията на вестник "Стандарт", която приключи миналия октомври. Благодарение на това при посещението си в Дания президентът Росен Плевнелиев е занесъл като подарък на кралицата кукли от шума.

Правят калинки и пеперуди от глина

Децата от школата в Куртово Конаре не спират да експериментират с царевичната шума. Последните им творения са съчетание между листа от царевица и глина. За целта са оборудвани вече с грънчарско ателие за изработка и печенето на глината. В момента изпробвахме да съчетаем глина с шума, за да правим буболечки и се получи нещо много интересно - калинки, пеперуди, бръмбари и мравки, обясни ръководителката Момчилова. Идеята е да преминат към изработка на съдове и други предмети за дома, които вероятно ще са изпечени от глина и със залепени орнаменти от царевична шума. В процеса на работа ще се родят идеите и ще ги развием, казва още учителката, която не спира да хвали малчуганите от школата за ентусиазма и богатото им въображение.

Редят изложба с чипровските килими

Последната инициатива, в която ще се включат съвсем скоро децата от Куртово Конаре и царевичните им произведения, е съвместната изложба с чипровските килими. Тя се открива на 5 декември в НДК София. Майсторите на царевични кукли вече са подготвили по-голямата част от своята експозицията. Предстоят им последни довършителни щрихи. Идеята е да представят пана с мотиви от чипровските килими, като за първи път показват и оцветена с бои царевична шума, тъй като идеята е да пресъздадат и краските на килимите, които са известни с богатите си и наситени цветове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай