Кучето робот се продава

Спот струва 74 500 долара

Кучето робот се продава | StandartNews.com

Кучето робот Спот на „Boston Dynamics“ вече се продава на цена от 74 500 долара, предадоха от ТАСС. За сега обаче само компании в САЩ могат да го закупят, а международни клиенти могат само да наемат четирикраката машина.

Въпреки приликите си с най-добрия приятел на човека, Спот е предназначен преди всичко не да бъде придружител, а да решава проблеми в производството. Засега роботът се използва предимно за дистанционно наблюдение на автоматизирани процеси и оборудване в цехове и на платформи за производство на нефт и газ.

Спот е оборудван с инфрачервени камери и усъвършенствани сензори. Той може да развие скорост от почти 5 км/ч и батерията му издържа 90 минути. Спот е водоустойчив и може да оцелее на температури от -20 до +45 градуса по Целзий. Роботът може да бъде натоварен с тежест до 14 килограма.

От „Boston Dynamics“ предлагат различни аксесоари, които разширяват възможностите на машината, както и допълнителен софтуер, включително за дистанционно управление, като базовата конфигурация предвижда предварително програмиране на маршрута. Спот може да се движи по неравни и наклонени повърхности, но стълбите за сега все още са проблем.

Компанията твърди, че възможностите на кучето робот са широки. При условия на коронавирус той може да се използва за дезинфекция, организация на взаимодействие с пациенти и, ако се инсталира дисплей върху него, той дори може да „общува“ с пациенти, използвайки отдалечен оператор. Американската полиция проучва възможността Спот да бъде използван за проучване на минирани обекти и тяхното обезвреждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай