Кучетата могат да надушат К-19

Животните улавят специфична миризма в слюнката на заразени пациенти

Кучетата могат да надушат К-19 | StandartNews.com

Ново проучване в Германия установи, че тренирани кучета могат да надушат Ковид-19 в слюнката на заразени пациенти, предадоха от Fox News.

Учени от университета по ветеринарна медицина в Хановер провели изследване, в което животните съвсем ясно разграничавали инфектирани и чисти проби.

„Проведохме 1012 опита и кучетата постигнаха 94% общ успех“, коментират авторите на проучването.

В изследването участвали 8 животни, които са били тренирани в продължение на една седмица да улавят SARS-CoV-2 в слюнката или трахеобронхиални секрети на заразени пациенти.

„157 пъти кучетата разпознаха правилно позитивни проби, 792 пъти – негативни, 33 пъти познаха грешно негативни и 30 пъти грешно позитивни“, уточняват авторите.

Изследователите обясняват, че при дихателни инфекции от вида на SARS-CoV-2 се отделят определи вещества в слюнката, които придават специфична миризма, която кучетата могат да бъдат тренирани на улавят.

Специалистите изтъкват, че това са само първоначални изследвания и трябва да се направят още тествания, за да се разработи ефикасен метод за следене на Ковид-19. Те споделят, че този подход потенциално може да бъде приложен на обществени места в борбата срещу разпространението на коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай