КС образува дело за мораториума за земя

КС образува дело за мораториума за земя | StandartNews.com

София. Конституционният съд (КС) образува дело за мораториума за продажба на земя на чужденци. Гроздан Илиев е определен за докладчик.

„Конституционното дело е под номер 22 от тази година и е образувано в понеделник. То е по искане 55 народни представители и е за обявяване противоконституционност на Решение на НС за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица от 1 януари 2020 г. За докладчик по делото е определен съдия – Гроздан Илиев", съобщават от обвинението.

На 1 ноември депутатите от ДПС внесоха в КС искането за отмяна на решението на Народното събрание за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година. "С оглед на европейското бъдеще на България се надявам Конституционният съд да се произнесе в най-кратки срокове", каза депутатът Четин Казак малко преди внасянето на иска. Той показа папката, в която са събрани и 55 подписа на народни представители- 36 от ДПС и 19 от Коалиция за България.

"Искането до Конституционния съд е израз на намерението на ДПС да защитим европейската ориентация на България и постигнатото досега в тази посока, както и да докажем, че с подобни принципни европейски правила, които са залегнали в договора на Европейския съюз, популистки компромиси и зависимости са недопустими", каза още Казак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай