Крумчо от Неолита ще е магнит за туристи

Маратонът из Хасковско ще тръгва от Богородична стъпка и ще свършва в Мезек

Крумчо от Неолита ще е магнит за туристи | StandartNews.com

Димитровград. Крумчо - младежът от неолита, който изстреля Димитровград на върха в първия тур на кампанията "Чудесата на България", да е в центъра на туристически маршрут за Хасковска област. Такава идея представиха пред вицепремиера Даниела Бобева кметовете от региона на дискусията на "Стандарт", организирана в бригадирското градче. Във вторник на една маса седнаха икономическият министър, археолози, представители на туристическия бранш и местната власт. Маршрутът може да тръгва на 20 км от Димитровград - от община Минерални бани, смятат кметовете. Селището е прочуто с уникалната си лековита вода, каквато има само на още три места по света. Балнеоложкият курорт е богат и на археологически находки. В сърцето на общинския център неотдавна екипът на Красимир Лещаков разкри балнеолечебното съоръжение, част от уникално тракийско светилище, известно досега сред местните като Богородичната стъпка.

Минералните бани се гордеят и със своя Слънчев часовник, който разкри при снимки на филм режисьорката Мая Вапцарова. В подножието на Източнородопския дял Мечковец е и тракийският култов комплекс при село Ангел войвода. На около 2 км северозападно от него се издига височината Асара с най-висока точка над морското равнище 610 м. Тук се намира един от най-големите тракийски култово-погребални комплекси в Източните Родопи. "Общината вече има спечелени няколко проекта за туристически маршрути, сред които и такива за атракциони", обясни по време на дискусията в Димитровград отговорникът за туризма в Баните Митра Тодорова. В общинския център ще бъде изграден още терариум, а Чифте баня ще бъде възстановена с басейни на открито и атрактивни светлини.

След балнеокурорта маршрутът може да продължава към Димитровград. Там скелетът на Крумчо, който е изложен в Историческия музей, не е единственият магнит за туристите. Центърът на Димитровград е уникален паметник на соцархитектурата. Следващата спирка е Хасково, а пътьом маршрутът може да "закачи" и село Крепост, предложи на дискусията във вторник кметът Димитър Белчев. Селцето е известно с най-голямата галерия на открито заради паната върху фасадите на сградите, дело на братята художници Христо и Панчо Паневи, които са родом оттам. "Гвоздеят" на Хасково пък е най-високият паметник на Св. Богородица в света, който е записан в "Гинес". Марштутът няма да пропусне и прочутата Александровска гробница от края на IV век пр. Христа. Непосредствено до оригинала с уникални за световното културно наследство стенописи е изграденият с финансиране от близо 3 млн. долара от Япония Музей на тракийското изкуство в Източните Родопи, в който е и точното копие на некропола. После туристите ще поемат към местността Глухите камъни до Любимец. След тях пък ги очакват чудесата на Свиленград - средновековна крепост и Тракийската куполна гробница при село Мезек.

"Обединете се и правете интересни маршрути", посъветва кметовете от Хасковско Даниела Бобева след презентацията. И посочи, че единият от вариантите за популяризирането на турпакетите е чрез сайта на Министерството на икономиката.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай