Кросоувърът може да ви запази маса в любимото заведение

Кросоувърът може да ви запази маса в любимото заведение | StandartNews.com

София. Chevrolet има 78-годишен опит в производството на Sports Utility Vehicle (SUV). Още през далечната 1935 г. по американските пътища се появява първият такъв модел в света - Chevrolet Suburban Carryall. Предназначението на този грамаден автомобил с две врати е да превозва не само хора, но и техните вещи. Оттогава SUV моделите доста са се променили. Ако преди години повечето бяха големи и тежки, днес по пътищата може да видим все повече компактни представители, а дори и по-малки. Силата на последните е в града, където те са повратливи и икономични. Разбира се, без проблем могат да превозят вас и багажа ви до планината или морето. Докато другите сегменти от пазара бележат спад, продажбите на малките SUV в Европа се радват на повече от двойно увеличение (от 130 000 през 2008 г. на близо 300 000 автомобила през 2011 г.) и обещават да повторят това в периода до 2018 г. Ярък представител на този клас е новият модел Chevrolet Trax - по-малкият брат на Captiva.

Платформата на Trax е взаимствана от последното поколение Chevrolet Aveo. Затова автомобилът е доста лек - 1290 кг в базовата версия с предно задвижване. С дължина от 4248 мм и колесна база от 2555 мм той не е по-голям от стандартен хечбек от сегмента С. Височината му, разбира се, не е малка - 1674 мм. Въпреки че кросоувърът не е големичък, той изглежда доста по-атлетично и по-мъжки от събрата си Opel Mokka. Веднага се набиват на очи хоризонтално разделената предна решетка с "папийонката" на Chevrolet, подчертаните арки на калниците и мускулестите форми в задната част, както и стремителната линия на покрива с вградения спойлер. При най-скъпата версия LT+ рамките на прозорците и други детайли са хромирани. Chevrolet Trax се предлага стандартно с релси на покрива и може да пренася върху тях товари с тегло до 75 кг.

В салона се носи младежко чувство, подчертано от изобилието на сребристи елементи. Воланът и комбинацията от приборите са познати от Aveo. Аналоговият тахометър е съчетан с екран с течни кристали, на който се изобразяват показанията на цифровия спидометър, остатъкът от гориво в резервоара, часът и данните от бордовия компютър. Лично на мен много ми допадна това, че за пътниците отзад е предвиден стандартен захранващ контакт с напрежение от 230 волта. Това е невероятно удобно не само за зареждане на лаптопа или други електронни устройства. Ако сте семейни и имате дете, на дълъг път пъхате щепсела на нотбука или таблета в контакта и оставяте хлапето да се забавлява, без да се безпокоите за батерията на джаджата. Обемът на багажника е 365 литра, а при сгънати задни седалки нараства до 1370 л.

Базовият Trax LS има климатик, електрически стъкла, CD плеър, Bluetooth, круиз контрол, 6 въздушни възглавници и система за стабилизация. При най-скъпата версия LT+ са добавени климатроник, кожен салон, адаптивни биксенонови фарове, камера за задно виждане, панорамен люк и др. Страхотно впечатление ми направи инфоразвлекателната система Chevrolet MyLink, която се предлага серийно при по-високите нива на изпълнение. Най-якото при нея, според мен, е възможността за използване на 3 много функционални приложения. Първото е TuneIn за аудиострийминг. То е безплатно и предлага избор от 70 000 радиостанции от цял свят. Стига да имате интернет връзка на смартфона си, разбира се. Преносът на данни не се таксува допълнително, освен в случаите на роуминг. Второто е BringGo, което може да се закупи онлайн от съответния appstore и да се инсталира на съвместимо мобилно устройство (с операционна система IOS или Android). То предоставя пълна и надеждна навигационна услуга. Освен карти в 3D формат, аварийна информация и точки от особен интерес, BringGo осигурява информация за трафика с инструкции за престрояване преди маневри и изчисляване на разхода на гориво. Приложението може също да съхранява карти на смартфона и дава информация за местоположението и възможност за навигация дори когато покритието на мобилния оператор е слабо. Третото приложение е Stitcher. То осигурява стрийминг аудио на любимите ви подкасти и радиопредавания директно на смартфона.

Потребителите на iPhone (4S и по-нови) пък могат да разчитат на услугата Siri Eyes Free. След активиране с помощта на бутон на волана тази функция позволява на водача да извършва телефонни обаждания, да сменя музиката и да прослушва и изпраща текстови съобщения, без да отделя ръцете си от кормилото. Функцията може да обслужва и работата с календара, да отговаря на спешни въпроси, а също така да ви запази маса в любимия ресторант и да ви поръча кафе.

По време на официалното представяне на Chevrolet Trax за Европа, което се проведе край хърватския град Задар, успяхме да тестваме две от модификациите. Първата бе снабдена с 1,4-литрови бензинов двигател с турбокомпресор. В съчетание с 6-степенната механична предавателна кутия той осигурява максимална мощност 140 к.с. и максимален въртящ момент от 200 Нм. Лично на мен неговата динамика повече ми хареса от тази на 1,7-литровия турбодизел (максимална мощност 130 к.с. и максимум на въртящия момент от 300 Нм). Този двигател е най-икономичният - едва 4,5 л/100 км с ръчни скорости и предно предаване (FWD). Средният разход на гориво на бензиновия 1,4-литров турбомотор с механична предавателна кутия е 6,5 литра на 100 км. Този двигател има доста жив характер и бързо влиза в обороти. Дизеловият е малко шумничък, а тъй като максималният въртящ момент е достъпен в диапазона 2000-2500 об/мин понякога не му достига тяга. На пътя Trax се държи доста прилично и устойчиво. Воланът е лек и може да го въртите само с няколко пръста. За споменатите две версии се предлага и системата за двойно предаване AWD. Третата модификация е 1.6-литров бензинов атмосферен мотор с мощност 115 к.с. и максимален въртящ момент от 155 Нм. Всички варианти с механична предавателна кутия се предлагат серийно с автоматична функция Start/Stop. 1,7-литровият турбодизел и 1,4-литровият бензинов турбодвигател ще могат да се поръчат и с 6-степенна автоматична трансмисия.
У нас Chevrolet Trax ще се предлага от началото на юни. Базовата цена ще бъде 30 706 лв. с ДДС за версията с 1,6-литров бензинов двигател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай