Край с пиенето! Ето какво се случва с тялото

Може ли възникнат проблеми и болка при спиране на спиртните напитки

Край с пиенето! Ето какво се случва с тялото | StandartNews.com

Може ли възникнат проблеми и болка при спиране на спиртните напитки.

Човек с болка в гърдите и разстройство на стомаха задал този въпрос на британския д-р Ели Кенън, тъй като получил такива симптоми, след като намалил значително количеството спиртни напитки, които поемал всяка седмица. Пациентът споделил, че по-рано на седмица изпивал до три бутилки вино, а след това съкратил дозата само до една чаша.

В три бутилки вино се съдържат 30 дози алкохол – повече от два пъти над пределната препоръчителна безопасна доза за възрастен човек. При продължителна употреба на такова количество алкохол могат да възникнат различни проблеми. Например, възпаление на стомаха и хранопровода – нарушения, известни като гастрит и езофагит. А те могат да провокират болки в гърдите и стомаха.

Тези възпалителни нарушения провокират болкови симптоми, повръщане, а в някои случаи дори кръвотечения. Освен това предизвикват киселинен рефлукс и язва на стомаха. Всичко това може да е причина за болка в гърдите и разстройство на стомаха.

Тези симптоми са следствие от продължителна, многогодишна злоупотреба с алкохол, а не отказът от него. Те обаче се проявяват по-ярко, след като този човек намали значително количеството спиртни напитки, защото тогава стават по-забележими.

Когато човек пие по-малко, той започва да отделя повече внимание на оплакванията си. Така например, достатъчно е да се откажете от тютюнопушенето и веднага ще започнете да забелязвате неща, на които по-рано не сте обръщали внимание.

За определяне на причината и методите на лечение на гастрит докторът може да ви предложи ендоскопия или пък да ви предпише лекарства за потискане изработката на стомашен сок, например омепразол. Болката в гърдите също изисква лекарска намеса, тя може да е показател за сърдечни заболявания, като стенокардия. А тази болест често предшества инфаркта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай