Край на мъките. Защо Ален Делон иска да остане в Швейцария?

Ален Делон (86) не иска да се превърне в безпомощен възрастен човек с много болести

Край на мъките. Защо Ален Делон иска да остане в Швейцария? | StandartNews.com

Иконата на френското кино Ален Делон е решил да сложи край на живота си с евтаназия. Тази новина обиколи света, след като големият син актьора, Антони Делон (57 г.), разказа за баща си в интервю пред френското радио RTL. Повод бе излизането на биографичната му книга "Между куче и вълк". Той сподели също, че на него е възложена задачата да организира и да бъде до кинозвездата в последното му пътуване.

Ален Делон, който вече е на 86 години, не искал да се превърне в безпомощен възрастен човек, измъчван от множество болести.

Думите на Антони Делон бяха интерпретирани от медии като намерение на големия актьор преждевременно да сложи край на живота си, което предизвика лавина от коментари.

Две седмици след интервюто на Антони Делон и многобройните публикации, по-малкият син на актьора - Ален-Фабиен Делон (28 г.) в официалния си профил в Инстаграм определи като “абсолютно неверни” твърденията, че баща му се готви да сложи край на живота си с евтаназия. Според него “изречение, извадено от контекста на книгата, е причината за всичко това“. Ален-Фабиен пояснява в публикацията си, че „има голяма разлика между „сине, в случай, че съм свързан към машина, и в кома, искам да я изключиш“ и медийните публикации, базирани на интервюто на Антони. Най-малкото дете на Ален Делон добавя, че фамилията вече е попадала в такъв сценарий, но „не сме я изключили, а напротив избрахме живота". Той призовава баща му да бъде оставен на спокойствие да изживее остатъка от живота си.

Темата за евтаназията обаче не е чужда на Ален Делон. Той неколкократно публично споделя, че одобрява асистираното самоубийство като начин за доброволно прекратяване на живота. “Евтаназията е най-логичното и естествено нещо. От определена възраст и момент, ние имаме правото да си тръгнем тихо от този свят, без болници или на животоподдържащи машини”, заяви в интервю през 2021 г. Делон. Той сподели също, че вече е написал завещание и е разпределил богатството си, тъй като не иска да се стига до конфликти след смъртта му. За изпълнителка на последната си воля е посочил дъщеря си Анушка (31 г.).

Френският актьор започва сериозно да се интересува от евтаназията покрай бившата си съпруга актрисата Натали Делон. Тя почина преди две години в Париж от рак на панкреаса, а синът им Антони полагаше огромни грижи в последните й дни. В интервюто за RTL той споделя, че майка му е планирала да сложи край на живота си с евтаназия и процедурата била подготвена, но не се стигнало до това. Тя не е разрешена във Франция, но е узаконена в Швейцария, където Ален Делон живее от години и има гражданство. 

„За щастие не прибегнахме до този процес. Казвам за щастие, защото всичко беше готово. Имахме човекът“, обясни Антони Делон. „Вярно е, че щеше да ни е трудно да я държим за ръка и да гледаме как животът я напуска. Не казвам, че последната й нощ беше лесна, но последните часове бяха, защото си тръгна с мир… Баща ми беше много трогнат от това”, сподели още той в интервюто по повод биографичната си книга.  От нея става ясно също, че Антони и Ален Делон са изгладили противоречията от миналото и вече са в добри отношения.

Легендарният френски актьор, участвал в повече от 90 филма в шеметната си кариера, е с разклатено здраве в последните години. През 2019 г. Делон получи два инсулта, като бавно успя да се възстанови. Той се придвижва с бастун. Вероятно заради напредналата си възраст и загубата на близки хора, той все по-често публично говори за смъртта. Делон беше силно разтърсен от кончината на Жан-Пол Белмондо през септември м.г., не можа да сдържи емоциите си и заяви: “Напълно разбит съм… Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно". Ален Делон напоследък рядко се появява на публични места.

Дебютът си в киното той прави през 1957 г. във филма "Когато в това е замесена жена". Впоследствие се снима в множество филми не само в Европа, но стига и до Холивуд. Сред по-известните филми са "Червеният кръг" и "Самураят" на Жан-Пиер Мелвил, "Убийството на Троцки" и "Господин Клайн" на Джоузеф Лоузи, "Борсалино" на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. В Холивуд участва в "Червено слънце" на Терънс Йънг.

Ален Делон се качва и не театралната сцена, където дебютира през 1961 г. Освен това се изявява и като певец, а сред най-големите му хитове е съвместният сингъл с Далида"Paroles, paroles", записана преди повече от 40 години. 

Делон официално обяви края на актьорската си кариера през 2016 г., но въпреки това успяха да го изкушат няколко роли и за кратко се върна на снимачната площадка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай