Кралска внучка възпя дислексията

Принцеса Беатрис смята диагнозата си за "дар"

Кралска внучка възпя дислексията | StandartNews.com

Бременната принцеса Беатрис, която има дислексия, мисли, че това е подарък. Внучката на кралицата е на мнение, че ако някое от децата й го получи, също ще е късмет.

Когато е едва на 7 години, принцеса Беатрис е диагностицирана с дилексия. Хората с тази диагноза понякога разместват местата на буквите в думите или пишат, както говорят. Това не е вид умствено изоставане, а дори може да се характеризира с по-силни и концентрирани способности в други направления. Диагностицираните с дислексия могат да прочетат дума на една страница, но на другата да не могат да я разпознаят. 

Принцеса Беатрис има желание да промени отношението на хората към тази диагноза. Тя я нарича „моя дар“ и „различие в ученето“.

„Дори да го наричам диагноза, чувствам, че по този начин правя лоша услуга на блясъка на някои от най-фантастичните умове, които имаме“, казва Беатрис в интервю за изданието. "Ако изместим фокуса към нещо, което е положително, нещо, което е въздействащо, наистина можем да помогнем на всички.“ За да може да работи пълноценно в тази посока, Беатрис става покровител на благотворителната организация за дислексия на Хелън Аркел от 2013 г. 

С дислексия са диагностицирани още Албърт Айнщайн, Александър Бел, Ханс Кристиян Андерсен, Уолт Дисни, Нелсън Рокфелер, Куентин Тарантино и др. 

Принцеса Беатрис очаква първото си дете тази есен. Според нея, ако нейният доведен син (от съпруга й Едоардо Мапели Моци) или някое от бъдещите им деца имат късмета да бъдат с дислексия, това ще е истински „подарък“.

Самата тя като дете се е чувствала „малко объркана“ и „странна“, заради диагнозата. 

"Имах голям късмет, че когато за първи път ми казаха, че имам дислексия, нито един човек около мен никога не ме е карал да се чувствам незначителна. Винаги ми говореха да вървя напред и за това, което мога да направя. Никога за това, което няма да мога.

Ако можеш да промениш дори една малка идея в главата на някого, значи си направил нещо страхотно!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай