Кралица Елизабет II стана на 93

41 топовни гърмежа от Хайд парк за празника на Нейно величество

Кралица Елизабет II стана на 93 | StandartNews.com

Кралица Елизабет II празнува днес 93-ия си рожден ден. Като всяка година, рожденият ден на Нейно Величество ще бъде отбелязан с 41 топовни гърмежа от Хайд парк точно в 12 часа на обяд местно време. Най-дълго властвалият монарх във Великобритания се радва на добро здраве и все още не предава трона на сина си принц Чарлз.

Когато баща й става крал през 1936 г., Елизабет се оказва вероятната престолонаследничка. За да се подготви за бъдещата си роля, тя започва да изучава право и конституционна история, както и изкуства, музика, езда и плуване.

През октомври 1940 г., едва 14-годишна, принцеса Елизабет произнася първата си публична реч.

През войната Елизабет прекарва по-голямата част от времето в замъка Уиндзор извън Лондон, вместо в главната кралска резиденция - Бъкингамския дворец в поразената от бомбардировки столица.

През 1947 г. е оповестен годежът на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън, който има гръцко, датско и германско кралско потекло. Сватбата им е няколко месеца по-късно в Уестминстърското абатство в Лондон. Младоженецът получава титлите принц Филип и херцог на Единбург.

Младата принцеса Елизабет, която вече е майка на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, на 25-годишна възраст се озовава в центъра на британския политически живот, след като баща й, крал Джордж Шести, умира внезапно през 1952 г.

След като става кралица, Елизабет ражда още две деца - принцовете Андрю и Едуард.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай