Кой култов български ресторант посещава Филип

Управителят на заведението още помни срещата си с принца

Кой култов български ресторант посещава Филип | StandartNews.com

През далечната 1973 година принц Филип пристига в България за 10-я Олимпийски конгрес и 74-ата сесия на Международния олимпийски комитет, които се провеждат във Варна. Той, подобно на всички височайши гости, е посетил известния тогава ресторант "Златна рибка" в курорта "Златни пясъци", който вече може да се види само на снимки.

Управителят на заведението Енчо Пейков още помни срещата си с принц Филип, а това е можело да му коства кариерата тогава.

В края на курорта "Златни пясъци" и само на няколко метра от плажа се е намирал най-добрият за онова време рибен ресторант не само във Варна, но и в района - "Златна рибка". В него са посрещани и партийни величия, и височайши гости от чужбина. Сред тях е Тодор Живков и семейството му.

Ресторантът спира да работи през 90-те години на миналия век, но новите собственици запазват оригиналната фасада. И не спират дотук. За да остане легендата жива, запазват и оригиналната табела на ресторанта.Именно заради добрата кухня ресторантът е бил включен към резиденция Евксиноград, за да обслужва ВИП гости. През далечната 1973 г. управител на ресторанта е Енчо Пейков. На него се пада честта да посрещне принц Филип, неговата дъщеря принцеса Ан и принцесата на Лихтенщайн. Компанията, на която са сервирани блюда с есетра и пържен калкан, била шумна и весела.

"Всичко си изядоха, чиниите чисти се върнаха и останах с впечатление, че е доволен. От Лихтенщайн принцесата седеше на стола на двата крака и се люлееше. Викам си, ако стане някоя беля, свърши се. Хубаво, лошо посрещане, ще ми пишат черна точка", каза бившият управител на ресторант "Златна рибка" Енчо Пейков пред БНТ.

На масата първо поднесли голяма купа, отрупана със зеленчуци и най-отгоре имало сложен домат за декорация.

"И този домат проклет взе, че падна от върха на фруктиерата, удари се в ръба на фруктиерата, удари се на масата и си викам край. Обаче в това време принц Филип го хваща в движение почти до земята и го слага пак отгоре. Туй ме спаси. Иначе щеше да се получи сконфузено положение", каза Енчо Пейков.

В края на вечерта принц Филип поискал сметката, която била на стойност 21 лева и 13 стотинки. Платил и си тръгнали. На следващия ден обаче управителят на ресторанта бил изненадан неприятно.

"Енчо, Енчо, какво пак направи, бе? Как може, ние да ти имаме такова доверие на тебе, а ти да надпишеш на принца. Викам как няма да му надпиша, бе? И си мисля, че си правят майтап. Сериозно, казва ми, има оплакване, директорът те чака да дойдеш", разказа още Енчо Пейков.

Оказало се, че в Евксиноград принц Филип извадил сметката от ресторанта и коментирал, че за първи път плащал толкова малка сума за толкова вкусна храна. Но някой от българите там, без да знае английски език, предположил, че принцът се оплаква от надписана сметка, като съобщава в резиденцията за всичко това и намесва името на Енчо Пейков. Тогава се намесва Държавна сигурност и така става ясно, че е грешка.

"Абе, щяха да ми отрежат главата, каква ти грешка. Обаче в един момент ми писна да обяснявам, защото никой не ми вярва, че не съм надписал наистина. Бе как ще надпиша, трябва да съм луд. Едва ли има такава вярна сметка на Златни пясъци", каза бившият управител на ресторант "Златна рибка".

И така грешката, която за малко да коства работата на Енчо Пейков, се превърнала в предимство. На едно от партийните заседания на БКП го похвалили как е показал на англичаните, че в България е хем качествено, хем евтино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай