Кой е българинът, пред когото Мъск сваля шапка

Той работи вече 10 години в SpaceX

Кой е българинът, пред когото Мъск сваля шапка | StandartNews.com

Илпн Мъск посвети глава от биографичната си книга на българин. Това е Кико Дончев - инженер и директор на наземни операции и подготовка за изстрелване в SpaceX, който стои неотлъчно до Мъск по време на изстрелването на ракетата на частната компания през 2020 година.

Дончев е роден в България, но емигрира с в Щатите, когато баща му - математикът Ясен Дончев, получава работа като преподавател в университета в Мичиган. 

Завършва аерокосмическо инженерство с изключително висок успех, което му предоставя и една от мечтаните възможности - стаж в Boeing. Той обаче бързо се разочарова от работата там и се среща с приятел, работещ в компанията на Мъск.

"Никога няма да забравя момента, когато стъпих в SpaceX", казва Дончев, цитиран в книгата на своя шеф. 

"Всички млади инженери се спукваха от работа, носеха тениски, имаха татуировки. Казах си "това са моите хора", пише още в биографията на Мъск.

Кико Дончев работи вече 10 години в SpaceX и е не просто служител, а е и много близък с Мъск. Милиардерът го описва като рязък, и брутално критикуващ, но с критики, които в повечето случаи са напълно основателни.

"Той е едно много умно, будно дете, говори български, много е умен и с много приятен характер, наскоро му се роди дете. Млад, амбициозен", споделя Ани Гогова - приятелка на Дончев, цитирана от bTV.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай