Гардовете на Ким тичат до лимузината му

Как държавните глави се придвижват по света

Гардовете на Ким тичат до лимузината му | StandartNews.com

След като в Ханой приключи американско-севернокорейската среща на върха, градът най-после идва на себе си след безкрайните задръствания, предизвикани от кортежите на двамата президенти Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. А вниманието на хората по традиция са привлекли стегнатите охранители, тичащи бодро редом с автомобила на лидера на КНДР. Ефектните детайли виждат всички, но в „автомобилния етикет“ съществуват и други неписани правила. Така например пристигайки на станция Донг-Данг в специален брониран автомобил, Ким се е преместил в черна лимузина. До столицата на Виетнам оставали 120 км, последните неколкостотин метра автобилът е бил заобиколен от 12 тичащи мъже, които били забелязани около любимия ръководител и на срещата на върха в Сингапур. За това що за охранители са те разказва експертът от Корейския институт на САЩ в интервю за западните СМИ. По думите му те са сътрудници на т.нар. отдел №6 или Главното управление на адютантите, които постъпват там след служба в армията.Кандидатите трябва да притежават прекрасни физически данни, стопроцентово зрение и да са еднакви на ръст със севернокорейския ръководител. Освен това трябва точно да стрелят и да владеят бойни изкуства. Техните биографии се разучават до второ поколение от органите за безопасност. Преминалите през ситото трябва дълго да се обучават, преодолявайки сериозни физически и психологически изпитания. Отбелязва се, че телохранителите на Ким са по-малко на брой и имат по-дружелюбно излъчване, отколкото на неговия баща. Освен това се обличат в стил партийно ръководство или като западните им колеги – в черни костюми и вратовръзки. Бдителните охранители съпровождат и знаменития влак на лидера си – на всеки сто метра от по неговия маршрут се срещат патрули. За разлика от другите световни ръководители Ким Чен Ун притежава тристепенна структура за лична безопасност. Влакът е брониран, но всичко останало във връзка с него е тайна. Известно е само, че в него има доста електроника, съвременни климатици, плазмени телевизори и охранителни системи.

Заминавайки за срещи с други ръководители, главите на държавите и правителствата обикновено взимат със себе си собствените си автомобили. Така например колата на президента Путин се превозва на товарната платформа на спецотряда „Россия“. По време на една от визитите на руския лидер в австрийската столица кортежът му се е състоял от няколко десетки автомобила и около 10 мотоциклета. Последните обаче били на австрийската полиция. Често властите на градовете, където се провеждат срещи на върха, преустановяват уличното движение, но някъде това е невъзможно – например в гъстонаселените страни на Южна Азия това не се случва, тъй като местните управи се страхуват от гнева на населението.

Когато кортежът на Путин минава през руските градове, от съображения за сигурност предният номер на колата се сваля, остава само задният, за да може охраната да следи точно в кой от автомобилите е президентът. Тази традиция е останала още от времето на Сталин. А по думитена официалния представител на Федералната служба за охрана на Русия Сергей Девятов не всеки може да започне работа именно в Гаража за особено предназначение – това става само след сложни изпити и щателни проверки, при това в екстремни условия – например да караш автомобил и да стреляш едновременно.

Американците също превозват на такива срещи лимузините на президентския кортеж, който се състои обкнвено от 30-40 различни автомбили и мотоциклети. Лимузините, джиповете и фургоните за съпровождане на Тръмп на шега някои наричат Белия дом на колела. За превозването им се използват военнотранспортни самолети. А за няколко секунди преди появата на кортежа по улиците преминават полицейски коли и мотоциклети за предварително разузнаване. Наричат ги маршрутен автомобил, пилотна машина и чистач, а зад тях е водещият автомобил. Чак след това се появява лимузината на президента на САЩ, като за нея се говори, че е натъпкана с всякакви хитроумни системи, като такава за пречистване на въздуха в случай на газова атака, запаси от кръв с кръвната група на прзидента, прибори за инфрачервено виждане и други джаджи. От двете й страни се движат две коли с номера като тези на държавния глава - за заблуда на организаторите на евентуално покушение. Тръмп категорично е отказал да използва направените специално за Барак Обама лимузини, но въпреки това пътува с тях, дизайнът и оборудването на неговите нови автомобили не се е променило. Президентът винаги е съпровождан от огромен брой сътрудници на специалните служби и от специални самолети и вертолети. Както е изчислено от американските журналисти, всяко негово пътуване излиза на бюджета минимум 350 млн. долара. От една страна, тези мерки могат да се виждат прекалени, но от друга, върху живота на президентите на САЩ нееднократно е имало покушения, като четири от опитите са завършвали със смъртта на държавните глави, а Джон Кенеди беше застрелян в неговата лимузина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай