Неделя,

Коронавирусът мрази парите

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Коронавирусът мрази парите. Той живее 24 часа върху банкнотите и 30 часа върху монетите. Това стана ясно от данните на професор Емил Воденичаров, ръководител на Катедрата по хигиена в Медицинския университет, който даде интервю за бТВ.

Коронавирусът живее различно време върху различните повърхности. Върху гладки повърхности като стъкло може да оцелее до 72 часа, върху мед само 3 часа, но върху банкноти той е активен 24 часа, а върху монетите – 30 часа, обясни професорът. Той даде практически съвети какво да правим, когато сме били навън и се приберем у дома.

Изключително важно е, когато се приберем вкъщи, да съблечем дрехите си и да ги поставим да се проветрят на слънце, а ако не е слънчево, може да ги минем с парочистачка. Обувките задължително трябва да се оставят навън.

Сапунът е убиецът на заразата. Той е изключително ефективен срещу коронавируса. Според последното изследване на доктор Пали Тондерсън от Нови Южен Уелс в Австралия това се дължи на факта, че сапунът съдържа амфифили, които са подобни на покритието на самия вирус и той го разпознава като „свой“, но като троянски кон, когато тези амфифили проникнат в COVID-19, разрушават неговата структура, обясни проф. Воденичаров. Той смята, че това става чрез повишаване на налягането, а също така разрушава белтъците и лепидите във вируса.

Безопасната дистанция от 2 метра спрямо другите хора е втората най-важна стъпка, която която ни спасява от заразяване с коронавирус, припомни ученият. Той спорели как хората могат да си приготвят дезинфектант и вкъщи, използвайки спирт над 80%, дестилирана вода и глицерин.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички