Четвъртък,

Коронацията на Чарлз! В Уестминстърското абатство по чорапи

От: СТАНДАРТ -
2352
Коронацията на Чарлз! В Уестминстърското абатство по чорапи
A
A
A

Уникална възможност за посетителите на Уестминстърското абатство. От май те ще могат да разгледат мястото, където на 8 май ще коронясан крал Чарлз. Но само при едно условие – да събуят обувките си. Гостите ще разглеждат тази част на абатството само по чорапи, за да се защити по-добре средновековният под, който е с уникална мозайка. От абатството предупреждават – чорапите не трябва да са скъсани.

Обикновено тази част от църквата, точно пред главния олтар, не е отворена за посетители. Тази година обаче абатството направи изключение, за да отпразнува коронацията на Чарлз и посетителите могат да се любуват на мястото, където Чарлз и неговите предци са били короновани през последните 700 години.

„Това ще бъде много специално изживяване за посетителите. За първи път ще позволим на малки групи хора да бъдат на мястото на коронацията“, каза пред АП Скот Крадок, президент на отдела за посетители.

Подът в тази част на църквата е особено крехък. Той е с рядка и скъпоценна мозайка, състояща се от мрамор, скъпоценни камъни, стъкло и метал. Той е там от 1268 г. и е уникален в Обединеното кралство.

Малко хора са успели да видят това произведение на изкуството. Подът беше в толкова лошо състояние, че върху него бяха постлани килими през 1870 г. Той се появи отново през 2010 г. след обширна двугодишна реставрация.

Следователно коронацията на Чарлз ще бъде първата, на която подът може да се види по телевизията. Това е исторически момент, казва кураторът Ванеса Симони.

„За първи път в историята този под може да бъде видян на коронация. Това е уникална възможност: с изключение на духовенството, никой друг не се допуска тук.“ Тези, които искат да се насладят на космическите земи, могат да посетят Уестминстърското абатство от май.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com