Корейки въртят саби в Търново

Корейки въртят саби в Търново | StandartNews.com

Хвърлячите на знамена от Кори събраха овациите на публиката

Всяко лято старопрестолният град за седмица излиза от аристократичното си спокойствие и цяла седмица се отдава на песни и танци на народите. През годините жителите на Велико Търново са виждали какво ли не - въртящи се дервиши, огнегълтачи, танци със саби, латиноамериканки с чаши и бутилки на главите и пенджабски сикхи. На тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал главната атракция се оказаха хвърлячите на знамена от град Кори. Италианските сбандиратори от школата "Леоне Рампанте" приковаха вниманието на мало и голямо по улиците. Хвърлянето на знамена е древно изкуство и освен ловкост и красота служи за патриотично възпитание на младежта.
На фестивала, който ще продължи с концерти в Летния театър до 25 юли, си дават среща

танцьори музиканти и певци от 10 страни

Най-много са задокеански гости - Бразилия, САЩ, Мексико, Колумбия и остров Мартиника. Освен тях участват групи и от Грузия, Южна Корея, Италия, Белгия и България. Фестивалът има статут на световната организация CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства), която тази година бележи своята 45-годишнина, а също така е и част от честванията по случай 70 г. ЮНЕСКО.

Любимият ансамбъл на търновската публика от миналото лято - от Университета в Тбилиси, се завърна с подновен репертоар. Поразителна е разликата между грузинските танци при двата пола. Жените танцуват като пеперуди с грациозни движения и сякаш стъпват във въздуха. Мъжките танци са войнствени - често имитират бой с различни оръжия и различни противоборства, стремят да внушат усещане на смелост и ужас у зрителя. Грузинците от състава на Давид Киквадзе използват оригинална техника - танцуват на пръсти без помощни обувки за това. Представят невероятни скокове и завъртания, изпълнени със скорост и неописуема мощ.

В изкуството на боя с мечове обаче и грузинците има какво да научат от корейските танцьорки. Женският студентски ансамбъл "Сънгшин" представи удивително съчетание, при което под звуците на агресивен техноритъм крехките източни създания въртяха с зашеметяваща бързина, ловкост и синхрон хладните оръжия и гледаха страховито към трибуните. Болярската публика си отдъхна на следващия танц, когато корейките

разпериха ветрилата и се превърнаха в усмихнати и чаровни дами

Те представиха и старинен танц с маски, също и шамански танц с барабани. Латинокултурата също е богато отразена с участието на бразилците от "ANDARILHOS do Sul", колумбийците от "Fundacion Colombia Folklore" и мексиканците от "Ballet Folklorico del Norte". Карибски привкус на търновския фест привнесоха танцьорите от остров Мартиника.

Американският състав "WICI Song and Dance Theater" от Чикаго се окичи с едно от най-важните отличия "Мис Фестивал". Царица на красотата 20-годишната Рeбeкa Лeнapд. Тя бе избрана от жури, в което влизаха президентът на фестивала Емил Пaвлoв, диpeктopът Стилиянa Йopгoвa и шефът нa Рeгиoнaлния иcтopичecки мyзeй Ивaн Цъpoв. Подгласничка на "Мис Фестивал" стана Гepгaнa Влъчкoвa oт aнcaмбъл "Бaлкaн" - Сoфия. Tpeтa ocтaнa Мoникa Алeкcaндep Гoнзaлec oт Кoлyмбия. Спeциaлнa нaгpaдa пoлyчи Джecикa Еpнaндec oт Мeкcикo, a Елoхaн Хиepoн oт Мapтиникa, грабна титлaтa "Миc Чap".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай