Копенхаген ни слага "сито"

Копенхаген ни слага "сито" | StandartNews.com

Холандия започва да измества Великобритания като търсена университетска дестинация. Миналата година и към двете страни са заминали еднакъв брой студенти - около 1800. Тази година кампанията все още тече, така че бройката не е ясна. Търсенето на Холандия е заради по-ниските такси - около 1800 евро, докато в Англия те са от 6000 до 9000 лири.
От тази година пък елитните датски университети започват да намаляват местата за студенти от ЕС. Това засяга и българите, за които Дания напоследък започна да се превръща в предпочитана дестинация заради безплатното си образование. Именно фактът, че студентите не плащат нищо, а държавата субсидира университетите, е причина вузовете там да ограничат квотите за студенти от Европейския съюз. Местата за датчани ще останат непроменени, няма да се намали квотата и за студенти извън Европа, защото те заплащат такси и носят реален приход на вузовете. Ограничението по квоти трябва да влезе в сила от следващата година, но най-добрите висши училища започват да го прилагат още сега.

Компютърните науки пък са на път да изместят икономическите специалности сред предпочитанията на студентите ни в чужбина. Освен тези две направления много търсени са право, мода и дизайн, комуникации и PR. Този уикенд на изложение в "Радисън" "Дарби" ще представи възможностите за кандидатстване по тях. Абитуриентите ще могат да направят и кариерен тест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай