Конкурс за мемориала на героя в Лясковец

Съветниците одобриха предложението на "Стандарт" за паметен знак на Емил Шарков

Конкурс за мемориала на героя в Лясковец | StandartNews.com

Лясковец. "Стандарт" и община Лясковец организират конкурс как да изглежда мемориалната плоча в памет на убития командос Емил Шарков. Баретата от СОБТ бе убит в района на СОУ "Максим Райкович" на 14 март при обезвреждането на барикадиралия се в дома си Петко Савов. Спецполицаят бе застрелян на място, докато покриваше изтеглянето на колегите си от района.

Общинският съвет в Лясковец гласува вчера единодушно предложението на "Стандарт" за поставянето на мемориална плоча в памет на Емил Шарков. Решението беше взето в препълнената зала на общинският съвет в града. Директорът на СОУ "Максим Райкович", Николай Кожухаров, който също е общински съветник, каза, че не е имало нито един глас против. Следващата стъпка от инициативата за издигане на паметен знак на героя Емил Шарков е да се съберат предложения в архитектурния съвет на общината и те да бъдат обсъдени с експерти.

В близките дни предстои да бъде уточнено мястото на паметния знак. В общината ще уредят среща между колегите на Шарков от СОБТ и неговите роднини. "Вече сме поставили началото на тази инициатива и паметен знак ще има, защото загиналият полицай го заслужава. Кога ще стане готов, не мога да кажа, но идеята вече се развива", каза директорът на училището Николай Кожухаров. Именно той бе подал последните жалби до полицията, след като барикадиралият се в дома си Петко Савов му прати писма, с които заплашваше да използва ловната си пушка срещу децата от школото, които му пречели.

Предложението по инициатива на в. "Стандарт" беше внесено преди няколко дни в общинския съвет от зам.-кмета Георги Петров за обсъждане. Към идеята за поставяне на мемориален знак, която кметицата на града Ивелина Гецова взе присърце, са се присъединили ученици, граждани и други организации от Лясковец и от страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай