Понеделник,

Кон стана снегорин

От: СТАНДАРТ -
Кон стана снегорин
A
A
A

Кон стана снегорин в пловдивското Момино село. Животното всяка зима чисти тротоарите в селото с помощта на специално дървено приспособление. Така само за час и половина кобилата върши работа колкото дузина души, съобщи БНТ. Веска е на 16 години, а със снега се бори вече осма зима.

"Има значение колко е снегът. Ако е по-голям снегът, много по-трудно се движи това нещо и като е по-голям снегът, минавам отпред, за да го избутвам, иначе ако натискам, няма да може да избутва снега. Имам и по-малко, когато почти не може, минавам с малкото", каза стопанинът на коня Тодор Димитров.

Ролята на снегорин играе дървено приспособление. За него идея дал кметът.

"Сиромах човек - жив дявол! Някъде съм гледал с леки коли дърпат, а това е удобно, защото отвсякъде минава. Ние си знаем къде трябва да се почисти - пред магазини, по главните артерии тротоарите, защото хората в другия случай слизат долу, където машините са почистили, а това е опасно за тях", каза кметът на Момино село Никола Стоянов.

Само за час и половина Веска изчиства тротоарите в селото.

"Една кобила, за да го прави това, трябва да е орала. Иначе ако не е орачка, няма да го прави, да оре, да търмъчи, иначе ще се плаши и ще бяга", казва стопанинът на коня Тодор Димитров. А наградата за Веска е вкусна храна, хляб и нови подкови.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички