Колко трае идеалната следобедна дрямка

Ако времето за сън през деня не бъде добре разчетено, ефектът ще бъде негативен

Колко трае идеалната следобедна дрямка | StandartNews.com

Следобедната дрямка може да е много полезна за цялостното ни състояние и настроение през деня. Но колко трябва да дремне човек обаче, за да оптимизира енергийните си нива и да избегне усещането за дезориентация или засилена умора? Отговор на този въпрос дава д-р Каран Радж, пише "Daily Star". Експертът предупреждава, че ако времето за сън през деня не бъде добре разчетено, има вероятност след събуждането човек да се почувства по-зле, отколкото преди да си полегне. Това включва дезориентация, обърканост, отпадналост.

"Следобедна дрямка трябва да трае 90 минути. Час и половина ви позволяват да преминете през всички етапи на съня. Това е един цикъл на сън. Ако спите по-малко или повече, има голяма вероятност да се почувствате изморени", обяснява д-р Радж. "За набавянето на качествен следобеден сън е най-добре да подремваме в периода между 13 и 16 часа", допълва експертът, предаде БТА.

По-късната дрямка води до спадане на нивата на аденозина, в резултат на което няма да ви се спи вечерта. Ниските му нива ни карат да се чувстваме будни, а високите - сънливи. Човек не винаги има възможност да си полегне в подходящия период през работната седмица, затова се препоръчва да си наваскаме със съня през почивните дни. Д-р Радж освен това съветва да не оправяме леглото си сутрин, за да имат завивките достъп до въздух и слънчева светлина - "убийци" на акарите, които могат да смутят добрия сън през нощта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай