Колко струва щраусово яйце у нас и защо питаме Гугъл за това?

Броят на фермите в България, в които се отглеждат щрауси, е 14

Колко струва щраусово яйце у нас и защо питаме Гугъл за това? | StandartNews.com

Компанията "Гугъл" обяви преди дни списъка си с най-търсени думи в платформата за 2022 година. В класацията попадат не само имена и термини, но и въпроси от типа „Колко струва…“. 

Според данните, българите все по-често търсят и цените на различни продукти онлайн. Търсенията варират от стандартни въпроси като „колко струва грам злато“ или „колко струва антигенен тест“ до нови търсения като цената на щраусово яйце. 

Какви са всъщност цените на едно щраусово яйце и на други продукти от екзотичната птица? 

Едно яйце от щраус струва 45 лева, когато температурите навън са нискиq и може да се намери за 30 лева през лятото, когато времето е топло и птиците снасят повече. Това обясниха за БТА от ферма за щрауси „Щраусово забавление” до Долна Баня. Оттам добавят, че яйцата от щраус са търсени не само като хранителен продукт, но и за сувенири – от черупките се правят вази, нощни лампи, използват се като материал за икони и картини. 

Самото яйце като хранителна стойност се приближава към пъдпъдъчето – по-полезно е от кокошето яйце, има много ниско съдържание на холестерол. Доста по-засищащо е и е по-атрактивно, особено за ресторантите и за туристите, коментират от фермата. 

А за домашната кухня хората го купуват по различни празнични поводи, когато се събират големи групи по 10-15 души. Големината на яйцето от щраус е между 1,2 кг и 1,9 кг. 

Тази ферма продава яйца само на място, защото не произвеждат достатъчно количество. В момента щраусите са в почивка заради студеното време, но снасят повече през лятото. 

Месото от щраус също е интересен продукт, но се използва само месото от бутовете. Цената му е около 70-80 лева за килограм, а в големите вериги цената стига и до 120 лева. 

Във фермата до Долна Баня приготвят пържоли от щраус по тяхна рецепта, за приготвянето, на която са нужни около три часа. 

Друг продукт, който се използва е щраусовата мас, която намира широко приложение в козметиката. Щраусовата мас е лечебна – заличава белези след операции и от акне, използва се и от бременни жени против стрии и при атопичен дерматит и псориазис. 

Отглеждането на щраус вече става нещо нормално, отбелязват от фермата до Долна Баня. Доста хора, любители на птици, си вземат щраус като домашен любимец – гледат си ги в двора като атракция. Тази година, например, са купени пет пилета от един хотел със зоокът. 

Повечето ферми работят за добив на яйца, месо и кожа, но има и места, на които се отглеждат с туристическа цел. Най-интересни са птиците за децата. Щраусовият танц на любовта е най-атрактивен за туристите. 

Броят на фермите в България, в които се отглеждат щрауси, е 14, съобщиха за БТА от Министерството на земеделието (МЗ). По данни към 31 декември 2021 година общият брой на птиците, отглеждани в стопанствата, е 162, уточняват от МЗ. В същата статистика са отразени и произведените щраусови яйца – общият им брой е 2339. В сравнение с 2020 година броят на фермите за щрауси и на отглежданите птици у нас намалява почти двойно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай