Колко опасно е червеното вино?

Червеното вино съдържа вещества със силно въздействие върху човешкия организъм

Колко опасно е червеното вино? | StandartNews.com

Едва ли сте се запитвали не само за ползите, но и за опасностите от червеното вино и кой трябва да се въздържа от консумацията му.

Пиенето на много алкохол неизбежно води до махмурлук. Само след една чаша червено вино обаче някои хора се сдобиват с обрив, кашлица и изпитват ужасно главоболие, докато други го пият с бутилки и продължават да се забавляват. Какви са причините за тези различия, обобщава БГНЕС.

Всъщност няма еднозначен отговор на този въпрос. Червеното вино съдържа някои вещества, които имат силно въздействие върху човешкия организъм и по една или друга причина не могат да бъдат усвоени по правилния начин. Днес ще обсъдим основните симптоми и ще ви помогнем да разберете защо тялото ви „отхвърля” божественото червено вино.

Тежка мигрена

Тези, които вече изпитват неотложно, пулсиращо главоболие след първата чаша силно мерло, трябва да обвиняват родителите и предците си. Диетологът Лесли Бонзи твърди, че танините, които се съдържат не само в червеното вино, но и в редица други алкохолни напитки, могат да влошат мигрената при тези, които вече са били изложени „генетично” на нея. За съжаление, лекарите обвиняват лошата наследственост за това и съветват напълно да се откажете от употребата на червено вино в полза на бялото – то, колкото и да е странно, няма такъв ефект.

Задух, кашлица и сърбежи

За мнозина пиенето на червено вино причинява симптоми, сравними с тези на алергиите – кашлица, хрипове и сърбящи кожни обриви. Доктор Бонзи казва, че редица винени съставки допринасят за това. Например сулфитите, които винопроизводителите използват, за да запазят виното възможно най-дълго. Те често водят до подуване на лигавиците и в резултат предизвикват симптоми като при хремата. Между другото, сулфитите се използват не само при производството на вино, но и в редица други продукти, по-специално в пармезана и други отлежали сирена.

Трудно храносмилане

В допълнение към сулфитите и хистамините, червеното вино съдържа протеин от обвивката на гроздовите семена, наречен LTP. Този протеин придава на червеното вино неповторимият благороден цвят, а също така причинява алергична реакция при някои хора, която предизвиква и разстройство. Ако червеното вино не предизвиква алергия, то поне ще причини много неудобства, така че в този случай е по-добре просто да преминете към друга напитка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай