Колекционер откри масонски ръкопис на Раковски

Колекционер откри масонски ръкопис на Раковски | StandartNews.com

Варна. Великият Джузепе Мацини, съратник на Гарибалди, е предал светлината и посветил в масонството патриарха на революционното движение у нас Г. С. Раковски. Това разкри варненският адвокат и известен колекционер на антикварни книги за България и стари морски карти на света Христо Раев.

Той е открил и представи вече луксозно фототипно копие на последния и неизвестен досега труд на Раковски посветен на масонството и човешките ценности, който излезе в бутиков тираж от 1000 бр. Българинът и революционерът от Котел го е писал 1866 година в Одеса, когато е бил тежко болен и година преди смъртта си, каза Раев и затова нарече ръкописа „Лебедовата песен" на Раковски. От 60-те страници сякаш още звучи живата му реч при това 150 години след смъртта му. В тях има две статии – „Разсъждения връх франкомасонската същност за човещина" и „Ценностите на живота".

Авторът посочва за вековете тежко робство в тъмнината на които народът е загубил и „драгоценното наследие на своите предци". Посланието му към даскалите и школото е: „Повече да възпитавате, а не да възпирате децата. Те трябва от рано да се учат на отговорност и работа". Философията му за духа е вярата е, че са онази сила, която управлява света, а „възможност за сполука съществува, само когато има вяра". Прави впечатление употребата на котелско наречие в съчетание с русизми и френски думи.

В книгата има печат на революционната организация, смята се, че е бил ръчно изработен, но специалистите трябва да се произнесат. Експертиза на текстовете е правена в националната библиотека „Св.Св Кирил и Методий", твърди колекционерът. Той закупил ръкописа твърде скъпо от аукцион, но не уточни за колко и в кой град в България. Тепърва историци и филолози ще се произнесат за автентичността на находката. Собственикът на оригинала смята да го подари или на националната библиотека в София или на шуменския музей – в този край където са събрани трите български столици.

Фототипното копие е на бургаското издателство „Дукати".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай