Колеги избраха Фандъкова за кмет №1

България не е жълтите павета, заяви шефът на портала Боян Томов

Колеги избраха Фандъкова за кмет №1 | StandartNews.com

Добрич. Йорданка Фандъкова е кмет на 2013 година. В първия по рода си конкурс, организиран от информационния портал kmeta.bg, тя бе избрана за приза от колегите си - кметовете на общини в страната. Това бе оповестено на пищна церемония в рамките на деветата годишна среща на местните власти в Албена.

Градоначалниците номинираха своите колеги в различни категории. Жителите на общините пък имаха възможност да дадат вота си за "Кмет на гражданите", където спечели старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Именно в тази категория бе и специалната награда на информационния портал, която екипът на kmeta.bg връчи на кмета на Неделино Стоян Беширов. "Благодаря на всички - и на онези, които са в чужбина на гурбет в цяла Европа. Ние трябва да продължим да работим заедно с държавата гурбетчиите да се върнат", каза Беширов.

Директорът на информационния портал kmeta.bg Боян Томов предизвика овациите на присъстващите над 1000 общинари на форума, заявявайки, че "България не са жълтите павета". "Вие всеки ден стоите пред кабинетите на министри и експерти, за да решавате нашите проблеми - на хората. Затова призовавам управляващите, както и всички хора, да подадем ръка на българския кмет, както се стараем да го направим ние от портала kmeta.bg", обърна се Томов към градоначалниците.

На връчването на наградите гости на Националното сдружение на общините бяха и министрите Искра Михайлова и Десислава Терзиева.

НАГРАДЕНИТЕ

Успешно привличане на инвестиции:
Димитър Николов - Бургас

Успешно усвояване на евросредства:
Красимир Герчев - Разлог

Благоустрояване на градската среда:
Красимир Костов - Шумен

Развитие на туризма:
Даниел Панов - Велико Търново

Осигуряване на добри условия за отглеждане на деца:
Детелина Николова - Добрич

Опазване на природата:
Себихан Мехмед - Крумовград

Развитие на спорта:
Денчо Бояджиев - Разград

Кмет на гражданите:
Живко Тодоров - Стара Загора

 

Радвам се, че оценяват това, което правим

Йорданка Фандъкова, кмет на София

- Госпожо Фандъкова, ваши колеги Ви избраха за кмет на годината. Сигурно сте много доволна?

- Да, това е важно признание за мен. Всеки кмет знае какво означава ежедневно да решаваш множество проблеми и в същото време да работиш за бъдещето на града. Радвам се, че това, което правим, се оценява и се вижда. То се дължи на работата с моя екип и с общинския съвет, с участието на софиянци.

- Кое от свършеното все пак Ви носи най-голямо удовлетворение?

- Това, че успяваме да осигурим устойчиво развитие на града в бъдеще благодарение на разработените проекти и осигуреното финансиране. С разширяването на метрото, с втория етап на изграждане на завода за отпадъци, с подмяната на градския транспорт и реконструкцията на булевардите ние осигуряваме сериозна работа през следващите две години.

- Кое ще е най-голямото предизвикателство в оставащия мандат?

- Приоритетите на София са известни - транспорт, транспортна инфраструктура, образование, екология. Кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г. е кауза, която изисква да гарантираме устойчивото развитие на града във всички сфери. Това не са само инвестиции в културата, но и в инфраструктурата, защото не може София да претендира за културна столица с дупки по улиците. В края на тази седмица внасяме апликационната форма.

Решихме чрез нета проблема с кучетата

Живко ТОДОРОВ, кмет на Стара Загора

- Какво означава за вас приза "Кмет на гражданите"?

- Първо искам да благодаря на организаторите на конкурса - информационния портал kmeta.bg., които направиха така, че за местните власти и техните проблеми да се говори и чува повече. А за мен лично това е най-важният приз, защото това е оценката на гражданите за работата ми като кмет.

- Като млад човек вие сте може би най-активният градоначалник във Фейсбук. Какво ви дава това общуване в социалните мрежи?

- Както казват, социалните мрежи са може би вече са най-голямата медия. Те ми дават неподправена информация за отношението на старозагорци към всичко, което прави общината. Преди време се включих в дискусията на една Интернет-група как и къде да се разхождат домашните любимци. Направихме и две открити срещи със собствениците на домашни кучета и така успяхме да тушираме в зародиш зараждащия се проблем с някои рестриктивни мерки в приетата общинска наредба. Съвсем наскоро открихме пък Интернет-форум, в който очакваме иновативни идеи от старозагорци за участие на общината в конкурса на фондацията на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг "Предизвикателство за кметове".

- Кои са другите канали, с които поддържате жива връзка с жителите на общината?

- Една от тях са традиционните ми приемни дни като кмет. На обществено обсъждане подлагаме и почти всяко важно решение на общинския съвет или общинското ръководство - като банкови заеми, благоустряването на кварталите, изграждането на значими обекти и др.

Проблемите на хората нямат партиен цвят

Боян Томов, изпълнителен директор на Kmeta.bg

Работата с еврофондовете и евросредствата е един от основните проблеми на общините. Много от тях срещат трудности и заради забавяне на оценяването на проектите, както и заради забавяния на плащанията по тях. Местните власти имат проблеми и с разделното събиране на отпадъци. Затова чрез нас те призовават министерство на екологията да смени законодателната уредба в тази сфера, защото е неефективна. Разбира се, по места има и много проблеми от битов характер, както и такива, свързани с инфраструктурата.

Радвам се обаче, че има и хубави неща. Например в много общини се правят фестивали, които те държат да бъдат отразявани. Смятам, че българският градоначалник винаги ще има нужда от помощ, защото е каран да идва всяка седмица до столицата, за да се среща с различни експерти. Затова експертите по различните оперативни програми и тези, които работят с общините, трябва да правят така, че да им улесняват живота и да ходят по места. Кметовете разчитат на диалог с представителите на правителството и парламента. Защото при българския градоначалник няма цвят, а само проблеми. Трудностите са единствените неща, които вълнуват хората. С наградите "Кмет на годината" за първи път институцията градоначалник е издигната в култ. Именно това беше нашата идея. Ще продължаваме все така. Защото както порталът на българските общини кmeta.bg, така всички трябва да оценяваме в какви трудни времена работят българските кметове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай