Коиловци репетира за пердаха в люцерната

Кметът аха да покани посланик Ксавие Лапер дьо Кабан на селския сбор

Коиловци репетира за пердаха в люцерната | StandartNews.com

Коиловци. Центърът на Брюксел, звучи "Одата на радостта". Експремиерът Бойко Борисов самодоволно размахва пръст на френския президент: "Пиле не може да прехвръкне през нашите граници, приемайте ни в Шенген!". Засегнат, френският държавен глава праща командоси на десант в Коиловци. Така започва пародийният прочит на екшъна с парашутисти, които миналата есен ядоха пердах в люцерната край село Коиловци. Днес, повече от година след трагикомедията от 16 октомври 2012 г., Людмил Софрониев се е заел да режисира предстоящата възстановка на мелето. Римейкът ще се разиграе по време сбора на селото на 9 ноември, както вече писа "Стандарт". Кметът на Коиловци Красимир Иванов получил съвет да покани на сбора и посланика на Франция, за да се посмеят заедно. Управникът обаче решил, че това е прекалено и предпочел да спести дипломатическия конфуз.

11 мъже и 2 жени ще разиграят пердаха в люцерната насред площада в Коиловци. Мераклиите се явили на кастинг за ролите, а участниците в сблъсъка условно се делят на добри и лоши. От доброволците бяха отбрани персонажи за "бойците" от коиловската антитерористична съпротива, петимата франсета, шофьор на линейка, лекарка, полицейски началник, прокурор, редови полицай и репортери. В римейка има истински съспенс - в землището на бойното село трима местни юнаци осуетяват пъкления план на френските тайните служби.

Преди това в Елисейския дворец са скроили интрига срещу нашенската кандидатура за шенгенското пространство, реди сценария на Людмил Софрониев. Секретните служби организирали мисия, която да ни дискредитира пред света за готовността ни да опазим подстъпите към Евросъюза. Да пъхнат прът в колелото на нашето членство, като пратят елитни командоси да се приземят с парашут насред България и да ни направят за резил, решили по-точно във Франция. Коварните президентски съветници обаче пропуснали да предвидят малка, но фатална подробност. Бдителните жители на българското село Коиловци не прощават на неканени пришълци, показват последващите събития. Особено в сезона, когато косят люцерната, а наоколо в тъмницата щъкат цигански каруци. Петимата чужди командоси се натъкват на местни юнаци, които погрешка ги вземат за крадливи роми от съседната Мечка.

Българите имат невидим таен помощник, който им помага да надвият - борбената коиловска ракия. Тоест, преди схватката българите сериозно са успели сериозно да се почерпят. Впоследствие франсетата ядат пердаха, а един от тях даже е прострелян в крака от цивилен полицай. Селяните от съпротивата пък прекарват един ден в ареста заради сприхав прокурор. Впрочем възстановката е озаглавена "Борбените от Коиловци" и се развива в четири действия на фона на музика от сериала "Ало, ало!" , песните "Кацнал бръмбар на трънка", "Боят настана" и "Българи, юнаци!".
"Всичко започна от неадекватните реакции на властите преди 1 г. Нашето правителство даде несъстоятелни обяснения за случката, докато френската преса разкри, че пришълците били техни командоси на мисия в България. Затова реших да покажа нещата с чувство за хумор", каза Людмил Софрониев, който е собственик на фирма и поддържа сайта на селото. Софрониев признава, че истинските му намерения са с представлението да помогне за популярността на селото и така да привлече туристи.

Според него така повече външните хора ще разберат, че в Коиловци живеят симпатични хора. Ще започнат да си купуват къщи и ще се сложи край на обезлюдяването, надява се Людмил.

Други са мотивите на Ивайло Илиев, който играе Славчо - единия от братята юнаци Цоневи, натупали неканените гости. Веднага се навил за персонажа, защото му симпатизира. "Много кражби стават по селата, трябва повече респект спрямо бандитите", смята той. Ивайло е електромонтьор в частна фирма. Борислав Георгиев пък е от "лошите" - играе френски командос. Научил преди година от вестниците за екшъна в нивата и не повярвал. Смята за добра идеята да се направи площадна постановка, за да припомнят събитията. Даниела Шикова пък влиза в ролята на репортерка, която задава неудобни въпроси към тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. По време на реалния сблъсък работила в Германия. Първата версия, която чула за присъствието на непознатите, била за търговия с човешки органи - заради медицинското оборудване на мисията. "Репортерката" Даниела Шикова е категорична, че хората от нейното село не са враждебни. В Коиловци са подозрителни към външните само заради кражбите, на които е жертва напоследък. Иначе са гостоприемни - дори чужденците да падат от небето.

Пример - това лято шотладец с парапланер се приземи принудително край селото, но се отърва без бой. Местни девойки му правиха компания, докато пристигнаха негови приятели и го прибраха невредим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай