Кои са най-великите песни

Топ 10 остава непроменен от 2004-а насам

Кои са най-великите песни | StandartNews.com

„Роулинг стоун“ всяка година тиражира музикални класации и това се знае от всички фенове по света. Уникалният факт е друг – топ 10 на най-великите песни на всички времена остава непроменен от 2004-а насам. Дори и най-младите автори на хитове дават вота си за тях. Списанието започва да излиза през 1967 година и от най-влиятелните в света за култура и изкуство.

10. Рей Чарлз с авторската си композиция „What’d I Say“

Блусът е създаден съвсем случайно. Докато Рей пее в „танцувален ресторант“ на корпоративно парти, изведнъж се оказва, че то ще продължи още два часа. Той вече е изпълнил целия си репертоар и решава да импровизира – моли оркестъра да се включи с идеи и така се появява парчето. Публиката е в луд възторг.

9. „Нирвана“ – „Smells Like Teen Spirit“

Дори да не си падате по грънча, няма как тази песен да не ви грабне веднага. Именно тя вкарва  алтернативния рок в мейнстриймa и превръща Кърт Кобейн в истинска легенда.

8. „Бийтълс“ – „Hey Jude“

Пол Макартни създава култовата балада, развълнуван от тъгата на Джулиан – сина на Джон и Синтия Ленън. Когато те се развеждат, той е плътно до момчето, за да го подкрепя в трудния момент. Сър Макартни само променя името – от галеното Джул на Джуд.

7. Чък Бери – „Johnny B. Goode“

Това е парчето, с което един от бащите на рокендрола завладява света през 60-те. Тя заинаги е номер едно и заради солата на китарата му. Звучи и в кинохита „Завръщане в бъдещето“.  

6. „Бийч бойс“ – „Good Vibrations“

Музикантите обясняват, че парчето е в отговор на родителската сентенция: Кучетата лаят всеки, който има лоши вибрации.  

5. Арета Франклин – „Respect“

Това е онази революционна песен, която превръща певицата в Кралицата на соула. Писана е от Отис Рединг и в нея се говори за следното: мъж моли жена да прояви „уважение“ към него, когато той се прибира вкъщи от работа. Срещу този жест й обещава да затваря очите си за нейните недостатъци. Арета използва този текст в продължение на две години. След това променя думите, превръщайки я в монолог на силната жена, която иска да бъде уважавана.

4. Марвин Гей – „What’s Going On“

Мелодичното парче се ражда като отговор на неправомерните действия от страна на полицията на антивоенен митинг в Америка. Във времето става неофициален химн на всички, които не са съгласни нито с органите на властта, нито с действията на генералите.

3. Джон Ленън – „Imagine“.

Бийтълсът нарича пацифистката песен „комунистически манифест“, въпреки че самият той е на светлинни години от комунизма. Милионерът Джон Ленън е нападнат от остро чувство за социална отговорност и записва „Working Class Hero” („Герой на работническата класа“), „Power To The People” („Властта на народа“) - и „Imagine“ , която е по-лирична от останалите две. Тя започва да звучи май 1971-а и бързо постига рекордни продажби. През декември 1975-а оглавява класацията в Северна Ирландия, като от върха я измества „Бохемска рапсодия“ на „Куийн”. След убийството на Джон Ленън през 1980-а „Imagine“ отново е № 1, a през 2001-а става песен на годината, избрана от читателите на „Ролинг стоун”. Нейни кавъри правят артисти от всички жанрове – от Лайза Минели и Стиви Уондър, до Хърби Хенкок и „Куийн”, от Елтън Джон, Дейвид Боуи и Сийл, до Пинк, Даяна Рос, Джоан Бейз...

2. „Ролинг стоунс“ – „(I Can’t Get No) Satisfaction“

Невероятен хит на невероятна група. „Не мога да бъда удовлетворен“ влиза във всички класации на миналия век като едно от най-добрите постижения – може би заради темата: проблемите в живота.

1. Боб Дилън – „Like a Rolling Stone“.

Един от най-влиятелните артисти в поп музиката за последните 50 години – гласът на своето поколение, символ на протеста. „Like a Rolling Stone“ става съдбоносна за цялата музика на предишното столетие със своята новаторска концепция и структура – продължава 6 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай